Kazlausko ir Babrausko derbio prognozės: „Rytui“ laikas apsivemti ir laimėti“

Gustavas Klikna
BasketNews žurnalistas
2023-03-12 10:00

Jonas Kazlauskas buvo užtikrintas – jei kauniečiai kausis iš visų jėgų, Vilniaus ekipai šansų nėra daug. Tuo metu Steponas Babrauskas palinkėjo „Rytui“ apsivemti ir pergalę pasiekti net ir nežaidžiant aukščiausio lygio krepšinio.

Sekmadienį šalies krepšinio gerbėjų laukia antrasis Lietuvos krepšinio lygos derbis tarp Kauno „Žalgirio“ (18-3) ir Vilniaus „Ryto“ (15-5). Abi komandos ruošiasi principiniam mūšiui, tačiau nuotaikos ekipų stovyklose kardinaliai skiriasi.

Kauno komanda rungtynes pasitinka po dviejų iš eilės pergalių Eurolygoje, kai tuo metu „Rytas“ – keturių pralaimėjimų serijos tiek Lietuvoje, tiek ir Europoje. Be to, sostinės sudėtis neseniai išgyveno rimtus pokyčius, kai buvo išsiskirta su Jarvisu Williamsu ir pasirašyta sutartis su Kendale'u McCullumu.

Iš pradžių už klubo vidinės tvarkos pažeidimus Williamsas buvo suspenduotas, vėliau aukštaūgis buvo grąžintas į komandą, bet po kelių dienų galiausiai su amerikiečiu kontraktas buvo nutrauktas.

„Aš nesu komandos viduje, iki galo nežinau situacijos, – tinklalapiui BasketNews teigė buvęs „Ryto“ puolėjas Steponas Babrauskas. – Kažkiek Vilniuje teko bendrauti su Jarvisu. Man nuo sezono pradžios nepatiko jo požiūris į darbą. Praėjusiais metais jis kovodavo už komandą, griūdavo, o šiemet jis kitoks. Vienas dalykas yra laimėti čempionatą, o kitas – titulą apginti.

Suprantu, kad Vilniuje smagu. Kai laimi, nuotaika gera, gali eiti, kur nori, bet kai pralaimi,  viskas kitaip. Man netinkamas jo elgesys. Praėjusiais metais aš jį mėgdavau, man jis tikrai labai patikdavo. Jis buvo kovotojas, po traumos norėjo įrodyti savo vertę, grįžo, stengėsi. Antrais metais jis grįžo kitoks.“

„Ryto“ puolėjas buvo suspenduotas prieš pat Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto kovas ir komanda kovoje dėl pirmojo sezono trofėjaus turėjo verstis be jo. Būtent tada, trenerio Jono Kazlausko teigimu, prasidėjo komandos tikrasis nuopuolis, kuris nuvedė į sunkią situaciją, kurią komanda turi išgyventi dabar.

Nuotr. FIBA

„Rytas“ yra blogame kelyje. Tai jau prasidėjo nuo Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto, kai visi laukė jų akistatos su „Žalgiriu“ ir ji neįvyko. Pralaimėjimas Utenai, pralaimėjimas dideliu skirtumu išvykoje Vokietijoje, žaidėjo praradimas. Vidinės virtuvės aš nežinau, bet, matyt, nebebuvo kito kelio negu su juo atsisveikinti, – aiškino vienas tituluočiausių Lietuvos strategų. – Sunku kažką sakyti, kai mes ne viską žinome. Jie yra blogoje situacijoje.“

Geriausias dabartinės komandos situacijos atspindys buvo FIBA Čempionų lygos rungtynės trečiadienį Vokietijoje su Bonos „Telekom Baskets“, kur vilniečiai oponentams nusileido 27 taškų skirtumu.

Kalbėdamas po susitikimo komandos vyriausiasis treneris Giedrius Žibėnas buvo nusivylęs antrąja mačo puse ir jo auklėtinių pasirodymą vadino nepriimtinu.

Babrauskas kaip didžiausią „Ryto“ problemą įvardijo gynybą.

„Daug visko galima sakyti, kai komanda pralaimi. Aš nesu vadovybėje, nenoriu komentuoti. Buvau jau pakomentavęs, niekas nesikeičia, tik laikas bėga, – teigė buvęs krepšininkas. – Nuo sezono pradžios nėra gynybos. Nėra komandinių veiksmų, žaidėjai atrodo nepatenkinti vaidmenimis, blaškosi.“

Visoms komandoms būna duobių. Būna, kai žaidi ir pralaimi, būna, nepasiseka. Dabar „Ryto“ žaidimas tarsi duobių duobė. Kai pralaimi vienu tašku, tai žinai, kad kažko pritrūko. Kai pralaimi dvidešimt, tai žinai, kad esi grybas ir viską reikia taisyti.“

Taisytinų dalykų ekipos komplektacijoje įžvelgė abu pašnekovai, tačiau žaidėjų pavardės – skirtingos. Visgi pagrindinė problema buvo įvardinta ta pati – kūrybos trūkumas.

„(Benedekui) Varadi pirmą kartą užsienyje nėra lengva, – sakė Babrauskas. – Vienareikšmiškai stringama su įžaidėju. Dabar tik atvažiavo naujas žaidėjas, jam reikia priprasti. Dabar lengva kažką surasti, kas negerai, bet jie viską turėjo, ko reikia, bet kažkodėl jie nežaidžia.“

„Jiems buvo labai reikalingas įžaidėjas, – Babrauskui pritarė Kazlauskas. – Fridrikssonas yra daugiau norintis pats atakuoti negu įžaisti kamuolį ir sukurti progas komandos draugams ar įgyvendinti trenerio mintis. Jie nerado savo ritmo. Jų geriausias žaidėjas taip pat labai nori būti su kamuoliu ir rinkti taškus. Galvoju, kad tokia komanda kaip „Rytas“ turėjo būti sukomplektuota kitaip. Aišku, viskas atsirėmė į klubo finansines galimybes.“

Būtent netiesiogiai buvusio rinktinės stratego paminėtas Marcusas Fosteris kartais sulaukia kritikos strėlių dėl savo nepastovių pasirodymų. Kai du didžiausi Lietuvos krepšinio priešai pirmąkart sezone susitiko Vilniuje, būtent šis „Ryto“ amerikietis sulaukė daugiausiai pagyrimų.

Fosteris mačą baigė pelnęs 34 taškus, pakartodamas klubo legendos Chucko Eidsono pasiekimą ir nuo šiol dalindamasis pirmąja vieta sąraše žaidėjų, įmetusių daugiausia taškų į „Žalgirio“ krepšį.

Per pastarąsias dvejas rungtynes su „Telekom Baskets“ ir Utenos „Uniclub Casino-Juventus“ komandomis Fosteris bendrai surinko 7 klaidas, 9 pražangas ir 1 naudingumo balą.

„Viskas priklauso nuo vieno žaidėjo, viskas atiduota Fosteriui. Jis yra puikus puolimo žaidėjas, bet nelyginkime jo su Chucku Eidsonu ar dar kažkuo, – teigė Babrauskas. – Eidsonas buvo nugalėtojas, o Fosteris yra žaidėjas. Daug priklauso nuo dienos, nuo jo nuotaikos. Aišku, buvo ir gerų rungtynių, bet manau, kad tas jo nuotaikos nebuvimas ir individualumas kartais nepadeda.

Lyderis – toks žaidėjas, kuris, kai jam nesiseka puolime, gali padėti savo gynyba, perimti 5 kamuolius. Jeigu Fosteriui nesiseka puolimas, tai nėra ir gynybos. – Kas, kad Fosteris įmetė daug taškų ir laimėjo? Jis nėra net arti Eidsono. Eidsonas buvo nugalėtojas. Net jei neįmesdavo taškų, jis visus aplink save padarydavo geresnius. Kai Fosteris neįmeta taškų, jis padaro mažai. Man trūksta jo pastangų, jis labai atsipalaidavęs. Fosterio šalia Eidsono net šalia nėra, nejuokaukite su tokiais palyginimais.“

Kitoje stovyklos pusėje – džiaugsmas pasiekus dvi pergalės per Eurolygos dvigubą savaitę. Iš pradžių „Žalgiris“ peršoko Berlyno ALBA barjerą, o vėliau sausakimšoje namų arenoje – ir Vilerbano ASVEL.

Šiuo metu „Žalgiris“ turi 15 pergalių bei 13 pralaimėjimų stipriausiame Senojo žemyno turnyre ir turi šansų prasibrauti į atkrintamųjų etapą.

„Komanda įspūdį palieka visai neblogą, – aiškino Jonas Kazlauskas. – Išmušė iš vėžių traumos ir jie dar keletą rungtynių žaidė iš inercijos. Nėra taip paprasta įlieti naujus žaidėjus ir vėl demonstruoti aukšto lygio krepšinį. Jie turėjo nuosmukį, bet dabar man patiko – kai kovėsi su autsaideriais, parodė, kad nors ir labai nervingos rungtynės gali būti, jie gali susiimti ir laimėti.“

„Šiais metais jie žaidžia puikiai, – pritarė Babrauskas. – Kai vienas lyderis iškrito, jį pakeitė kiti. Jie žaidžia susitelkę, žaidžia perlipdami per save. Kaip sakoma, apsivemia, kad laimėtų. Nugalėtojai neteisiami. Manau, kad „Rytui“ to trūksta šiais metais – išeiti ir kovoti už klubą. Kartais „Rytas“ žaidžia kiekvienas sau, ateina tiesiog pabūti. Taip negali būti. „Žalgiris“ lenkia „Rytą“ kova ir noru jau prieš rungtynes. “

Nepaisant to, kad Vilniaus klubas praėjusį sezoną laimėjo LKL pirmenybes, legendinis šalies treneris nemato, kad konkurencija „Žalgiriui“ augtų.

„Aš visada buvau už dvi stiprias komandas, už tai, kad lygoje būtų intriga, konkurencija. „Žalgiriui“ dabar trūksta konkurencijos, aš jos labai norėčiau. Nuo to laimėtų visi – ir lyga, ir rinktinė, ir visi kiti. Kažkada žaidė (Antanas) Kavaliauskas, jis atiteko „Žalgiriui“, nors buvo „Ryto“ veidas. Kažkada galėjo (Marekas) Blaževičius užaugti į stiprų ir gerą žaidėją, aplink kurį „Rytas“ galėtų komplektuoti komandą.

(Arnas) Butkevičius buvo „Ryto“ veidas ir dabar matome, koks jis svarbus yra „Žalgiriui“ ir kaip jis yra patobulėjęs. „Rytas“ vėl prarado gerą žaidėją. Kaip galima kalbėti apie konkurenciją „Žalgiriui“, jei geriausi žaidėjai nueina į „Žalgirį“?“ – retoriškai klausė patyręs strategas.

Kai kalba pakrypo apie sekmadienio derbį, Kazlauskas buvo užtikrintas.

„Žalgiris“ yra favoritas. Atvirai pasakius, neįžvelgiu jokios intrigos. Jeigu „Žalgiris“ žais maksimaliai, „Rytui“ nėra jokių šansų“, – teigė treneris.

Tuo metu buvęs „Ryto“ puolėjas buvo kitos nuomonės.

„Rytas“ laimės. Susitelks, kovos, bus vieni už kitus, juos palaikys „B Tribūna“, ir laimės, – teigė Stepas. – Lyginant žaidėjus, „Rytas“ daug pliusų neturi. Aišku, galima lyginti Fosterį su kitais, jei jam gera diena. Pats „Žalgiris“ yra įrodęs, kad blogai žaidžiant taip pat galima laimėti. Kaip ir „Žalgiriui“ Berlyne, „Rytui“ laikas apsivemti ir laimėti, bet mirti aikštelėje, jeigu dar nori kažką šiemet pasiekti. Atrodo, kad „Rytas“ vis dar gyvena čempionų titulu, bet jau praėjo 8 mėnesiai, laikas tai suvokti. Jiems reikia mažiau kalbėti, o daugiau dirbti. „Rytas“ dabar turėtų būti piktas po pralaimėjimų serijos ir duoti atsaką. Pažiūrėsime, ar vilniečiai turi kiaušinius.

Iš „Ryto“ kovos kol kas matėme mažai, nesinori to vėl pamatyti Kaune. Vis tiek sakau, kad „Rytas“ laimės – gal perskaitys ir užsives.“

Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ dvikova prasidės sekmadienį 17.20 val.



Komentarai:

kam cia tuos politikus kalbint
2023-03-12
+5
Atsakyti
Pakalbinti dar Jomanta reikejo ir paklausti ka jis galvoja siuo klausimu😀😀😀
2023-03-12
+24
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 0

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.