Juodadarbis „Neptūno“ puolėjas nori sekti Mažeikos pavyzdžiu

Tomas Vanagas
BasketNews vyr. redaktorius
2023-04-11 14:15

„Neptūno“ puolėjas Oskaras Pleikys LKL išsiskiria savo kovingumu ir per vidutiniškai 13 minučių atkovoja po beveik 2 kamuolius puolime. Jis prieš Vilniaus „Rytą“ surinko 25 naudingumo balus ir pasiekė karjeros rekordą. Klaipėdietis derasi su „Neptūnu“ dėl kontrakto pratęsimo.

Nuotr.: M.Baranauskas
Nuotr. M.Baranauskas

Oskaras Pleikys dar nė nebuvo gimęs, kai Martynas Mažeika pradėjo savo profesionalo karjerą. Bet pirmadienio vakarą Klaipėdos „Neptūnui“ pagerbiant savo legendą, jaunasis uostamiesčio klubo puolėjas aikštėje išdarinėjo tokius dalykus, kuriais garsėjo ir pats Mažeika.

Penkiolika sezonų „Neptūne“ praleidęs Mažeika vakar buvo pagerbtas savo antruose namuose – „Švyturio“ arenoje. Jo marškinėliai buvo iškelti į arenos palubes, kur iki tol buvo tik Eurelijaus Žukausko ir Arvydo Macijausko aprangos.

Mažeika visą karjerą garsėjo kaip kovingumu trykštantis krepšininkas, o pirmadienį rungtynėse su Vilniaus „Rytu“ tokiomis savybėmis aikštėje spindėjo būtent Pleikys.

Oskaras Pleikys

Oskaras  Pleikys
Oskaras  Pleikys
MIN: 13.75
PTS: 5.88 (54.82%)
REB: 3.6
AS: 0.6
ST: 0.36
BS: 0.04
TO: 0.92
GM: 25

„Martynas – pagrindinis krepšininkas, kurį visada matydavau ir žinodavau, – tinklalapiui BasketNews sakė Pleikys. – Krepšinio dar nesuprasdavau, bet Martyno Mažeikos pavardę jau žinodavau, nes būdavo ryškus žaidėjas. Buvo įspūdinga praėjusį sezoną ateiti į „Neptūną“, kartu treniruotis ir žaisti, paspausti ranką. O vaikystėje tik sėdėdavai ir žiūrėdavai, kaip jis žaidžia.“

22-ejų klaipėdietis akistatoje su „Rytu“ per 25 minutes pelnė 17 taškų (5/8 dvit., 7/7 baudų), atkovojo 8 kamuolius, atliko 1 rezultatyvų perdavimą, perėmė kamuolį, išprovokavo 7 pražangas ir surinko 25 naudingumo balus.

17 taškų, 25 naudingumo balai, 7 išprovokuotos pražangos ir 7 įmestos baudos – naujieji Pleikio karjeros LKL rekordai.

Net 5 kamuolius 202 cm ūgio atletas sugriebė puolime.

„Puikiai jaučiausi, viskas sekėsi, sukrito metimai, – sakė Pleikys, rūbinėje sulaukęs ekipos veteranų pagyrų. – Galbūt šiandien ta koja išlipau iš lovos (šypsosi). Per pirmą išėjimą į aikštę iš tikrųjų pasijutau blogai, o per antrą iškart gavau kamuolį, pajutau jį ir supratau, kad šiandien galiu sužaisti. Tik gaila, kad nėra pergalės, būtų kur kas smagiau.“

Pleikiui daugiau minučių atsirado ir dėl siauros rotacijos. Dėl traumų nežaidė Rokas Gustys ir Nojus Mineikis, todėl klaipėdiečiai rėmėsi aštuoniais žaidėjais.

Įprastai šį sezoną Pleikys žaidžia sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, mat vidurio puolėju žaidžia Gustys ir Austinas Wiley. Visgi šįsyk Pleikys buvo pastumtas daugiausiai į vidurio puolėjo vietą ir žaidė daugiau minučių nei Wiley (22).

Ar sudėtinga žaisti su 8 krepšininkais?

„Aišku, bet aš gaunu daugiau šansų, man čia yra gera proga, tad negaliu skųstis, – pažymėjo Pleikys. – Aš laimingas, gaunu šansų – man nėra sunku aštuoniese žaisti, kaip tik geriau.

Komandai, žinoma, sunkiau, mažesnė rotacija, žaidėjai negali išlaikyti jėgų visas rungtynes. Trūksta vieno didelio žmogaus. Šiandien turėjome gerą šansą, nes išsibaudavo Evaldas Kairys. Gusčio labai pritrūko.“

Antroje rungtynių pusėje klaipėdietis surinko 11 taškų, o kertiniu metu pelnė 7 taškus iš eilės, po kurių „Neptūnas“ likus 5 minutėms pirmavo 78:77.

Po dar dviejų Pleikio taškų „Neptūnas“ likus 2 minutėms buvo priekyje 81:79, o tuomet Žygimantas Janavičius smeigė tritaškį (84:79). Netrukus „Rytas“ spurtavo 5:0, o naudingiausias „Neptūno“ žaidėjas Pleikys likus 108 sekundėms buvo pasodintas ant suolo ir daugiau nuo jo nepakilo.

„Gal reikėjo ir iki galo žaisti su žemesne sudėtimi“, – po pralaimėjimo 86:90 spaudos konferencijoje sakė „Neptūno“ vairininkas Mindaugas Brazys.

Nors pralaimėjo, Pleikys grįžęs į rūbinę telefone išvydo daugybę sveikinimų dėl puikaus pasirodymo. Gražius žodžius jam skyrė ir už kelių durų spaudos konferencijų salėje kalbėję „Neptūno“ ir „Ryto“ treneriai.

„Mes sakėme, kad Pleikys yra elitinis ėjikas ant kamuolio ir kovos kiekvienoje situacijoje, – sakė Žibėnas. – Mes turime tai priimti asmeniškai ir kažkaip į tai sureaguoti. Jis yra geras žaidėjas, labai kovingas ir padedantis „Neptūnui“, ypač, kai nėra Roko Gusčio. Bet mes šiandien jį padarėme dar geresniu.“

„Smagu, kad atsiranda tokie jauni žaidėjai, kurie savo individualiu meistriškumu kažkurioje situacijoje, kaip Oskaras centravimu, duoda didžiulę naudą, – pažymėjo Brazys, netrukus pridėjęs mintį apie Pleikio charakterį. – Kuo toliau, kiek kalbi su žmonėmis iš įvairių sričių, tuo gyvenime sunkiau atrasti nuoširdžiai kovojančius ir atsiduodančius darbui žmones. Oskaras – vienas iš tų. Jeigu jam nesiseka, niekada negalėsiu duoti priekaištų už tai, kad nesistengia, nes jis atiduoda 100 procentų. Manau, automatiškai rezultatai ir ateina.“

Pleikio paklausus, kaip galėtų apibūdinti sezoną asmeniškai, krepšininkas išskiria bangavimą.

Pirmaisiais mėnesiais LKL buvo trejos rungtynės, kai Pleikys sužaidė vos po dvi minutes. Vėliau situacija keitėsi.

Nuo vasario mėnesio jis tik sykį sužaidė mažiau nei 10 minučių, o tai įvyko dvikovoje su Jonavos „CBet“, kai kartu su Pleikiu minučių skaičiumi besidalinantis Rinalds Malmanis pataikė 4 tritaškius iš 5, o vidurio puolėjo pozicijoje visas minutes susirinko Wiley ir Gustys.

Nuotr. M.Baranauskas

Krepšininkui prasčiausias buvo lapkričio mėnuo, kai jis per 3 LKL mačus fiksavo 1,3 taško ir 1,3 naudingumo balų vidurkius. Gruodį rezultatyvumas pakilo iki 7,5 taško, sausį vidurkiai buvo 5,7 taško ir 9,3 naudingumo balo, vasarį – 8,5 taško ir 6 sugriebti kamuoliai, kovą – 6 taškai ir 8,5 naudingumo balai, o šį mėnesį, balandį – 10 taškų ir 12 naudingumo balų.

„Aišku, sulaukiau tų progų, kada kažkas negalėjo žaisti ir gavosi daugiau minučių. Bet jeigu to nebuvo, išėjęs į aikštę per kelias minutes turėjau įrodyti, kad šiandien galiu žaisti, o tai yra sudėtinga, kai neturi užtikrintų minučių. 

Persilaužiau dėl pirmųjų žaidėjų traumų, kai praradome Wiley, tada gavau minučių, kažkiek įrodžiau, kad galiu žaisti. Treneris pradėjo matyti daugiau rotacijoje, pradėjau kiekvienose rungtynėse gauti šiokį tokį šansą. Jeigu įėjęs į aikštę įrodau, kad galiu žaisti, tai žaisiu, jeigu neįrodau, tai nežaisiu.“

Bendri Pleikio vidurkiai LKL – 13 minučių, 5,9 taško, 3,6 atkovoto kamuolio ir 6,8 naudingumo balo.

„Faktas, kad trūksta kažkurių dalykų, – apie Pleikį pasisakė Brazys. – Penktoje pozicijoje kažkiek ūgio trūksta (202 cm – aut. past.), jis yra atakuojamas, reikia ieškoti, kaip pridengti. Stabilesnis metimas tikrai jam nepakenktų. Reikia pripažinti, kad tiek jis, tiek Rinalds yra vieni daugiausiai individualiai dirbančių žaidėjų mūsų komandoje. Manau, kad būtent jų pagerėję rezultatai yra juodo darbo atspindys. Linkiu nesustoti, dirbti ir tobulėti, o prastesnius dalykus gerinti. Manau, kad ateityje gali išaugti į gerą žaidėją.“

Nuotr. LKL

Pleikys yra išskirtinis tuo, jog puolime atkovoja daugiau kamuolių (vid. 1,9) nei gynyboje (vid. 1,7). Pagal puolime sugriebiamų kamuolių vidurkį Pleikys LKL užima 16-ą vietą, nors žaidžia tik po 13 minučių.

Iš kur toks kovingumas ir energija?

„Daug cukraus valgau, – juokdamasis atsakė Pleikys. – Paprasčiausiai labai noriu. Man trūksta ūgio, trūksta šuolio, turiu kažkuo kitu tai kompensuoti.“

Klaipėdietis „Neptūne“ žaidžia pirmąjį pilną sezoną. Pernai jis LKL sužaidė 6 susitikimus.

Kovingojo krepšininko sutartis su „Neptūnu“ baigsis po šio sezono, tačiau krepšininkas jau dabar kalbasi su klubu dėl kontrakto pratęsimo.

„Esu klaipėdietis, visada malonu kovoti už Klaipėdą. Martyno Mažeikos pavyzdys labai geras – kiek pergalių nešė „Neptūno“ klubui ir kiek laiko čia praleido. Šis pavyzdys man labai patinka, norisi juo sekti“, – apie matomą ateitį Klaipėdoje pasisakė Pleikys.



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 0

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.