Po sezono karjerą baigiantis Matulis: apie naujas pareigas ir Skučo elgesį

Lukas Katilius
BasketNews žurnalistas
2023-05-16 12:44

Gintautas Matulis neseniai tapo Utenos „Juventus“ klubo direktoriumi. Jis teigė, jog galėtų žaisti dar 1-2 metus, bet renkasi geriausią sprendimą savo šeimai.

Utenos krepšinio legenda Gintautas Matulis kol kas rūpinasi tik sėkmingu žaidimu krepšinio aikštelėje, bet jau netrukus pradės naują karjeros etapą.

Kovo mėnesį įvykę savivaldybių tarybų rinkimai smarkiai pakeitė Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ klubo struktūrą. Iki tol direktoriumi buvęs Eimantas Skersis pasitraukė.

BasketNews žiniomis, nuo sezono pabaigos su klubu skiriasi ir sporto direktorius Žydrūnas Urbonas.

Klubo dalininkai ieškojo, kuo pakeisti tuos, kurie jau buvo tapę neatsiejami nuo Utenos krepšinio. Ilgai žvalgytis nereikėjo, nes tinkamiausias žmogus, pasirodo, žaidžia pačioje komandoje.

Matulis jau yra oficialiai tapęs „Juventus“ direktoriumi, tačiau šiuo metu apie tai galvoja mažiausiai, nes klubas sugebėjo išplėšti lemiamas LKL ketvirtfinalio rungtynes, kai namuose 86:77 palaužė Panevėžio „7bet-Lietkabelį“.

Per šį sezoną puolėjas praleido vos vienas LKL rungtynes iš galimų 35, o jo statistika per vid. 22 minutes siekia 7,1 taško, 2,9 atkovoto kamuolio, 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir 7,6 naudingumo balo.

36-erių krepšininkas bent pagal demonstruojamą žaidimą, atrodo, galėtų sužaisti dar bent vieną sezoną. Tačiau Matulis teigė, jog sprendimas jau priimtas.

„Nenoriu daryti didelių pareiškimų žaisiu ar nežaisiu, bet gavau galimybę eiti į tokią poziciją, – BasketNews po antrojo ketvirtfinalio mačo Utenoje sakė Matulis. – Krepšinis man yra jau nueinantis dalykas. Prieš tai esu sakęs, kad galiu žaisti dar 1-2 metus. Tačiau pats sau esu pasakęs, kad žaisiu tol, kol bus trauma, kuri mane sustabdys, arba jau bus tiek metų, kur sunkiai atsistatai ir ieškai darbo. Arba gauni tokią poziciją, kurios negali atsisakyti.

Džiaugiuosi, kad šiuo metu gavau tą poziciją. Pasvėriau visus dalykus, valdžia leido užbaigti sezoną. Vis tiek, sako, liko mažai rungtynių, jie nori, kad būtų istorija. Jei būtų sezono vidurys, kaip Kalniečiui vasario mėnesis, tai gal ir būčiau pasitraukęs. Dabar buvo likę sužaisti pusantro mėnesio. Džiaugiuosi, yra reikalų, vasarą prasidės visi darbai.“

Matulis Utenos klube pradėjo žaisti 2008 m. bei jau kitame sezone dėjo žingsnį iš „7bet-NKL“ į LKL. Vėliau „Juventus“ ekipoje jis žaidė iki pat 2014 m., o sugrįžo 2020 m.

O jei ne pasiūlymas tapti klubo direktoriumi, ar Matulis būtų tęsęs krepšininko karjerą?

„Tikrai galėjau žaisti, – kalbėjo Matulis. – Dėl savo kūno – aš prisižiūriu, viskas gerai, nematau kodėl negalėčiau. Žiūriu į ateitį ir stengiuosi pasverti, ką turiu. Suprantu, kad galiu žaisti dar 2-3 metus. Kiti sako, kad galiu pagerinti Lukauskio rekordus, bet aš nesitaikau į tai. Lukauskis vis tiek yra aukštesnio kalibro žaidėjas. Dabar žiūriu, ką galiu geriausio padaryti savo šeimai.“

Kalbant apie LKL ketvirtfinalį, Matulis užuodžia šansą – uteniškiai sugebėjo išlyginti serijos rezultatą ir ketvirtadienį Panevėžyje sieks patekti į ketvirtą pusfinalį klubo istorijoje.

Utenoje pavyko išlaikyti kokybę ir nugalėti 86:77. Pusę rungtynių „Juventus“ atrodė solidžiai ir Panevėžyje, kur per pertrauką pirmavo 45:36. Vis tik „7bet-Lietkabelis“ perėmė iniciatyvą ir laimėjo 85:73.

„Treneris akcentavo, kad trečią kėlinį reikia laimėti bent vienu tašku, kad vėl neatiduotume iniciatyvos, kad jie nepajaustų pergalės skonio. Tuo ir skyrėsi nuo pirmųjų rungtynių: nesulūžome, likome kaip komanda, fanų energija labai padėjo, visi užsikrėtė. Suolas išėjo labai gerai – Martynas (Paliukėnas), Ernestas (Sederevičius) davė energijos.

Visi kartu su fanais grįžome į rungtynes, persvėrėme rezultatą. Dar dabar šiurpas krečia... (juokiasi) Matėsi, kad ir Panevėžio prametami baudų metimai, nuriedėję kamuoliai. Tai yra atkrintamųjų dalykai“, – sakė Matulis.

Aukštaitijos ekipų antroje akistatoje kilo nemažai aistrų, kurių epicentre atsidūrė Utenos ekipos puolėjas Žygimantas Skučas.

Ne kartą kontroversiškais veiksmais pasižymėjęs Skučas pirmoje mačo pusėje iš alkūnės pataikė Gediminui Orelikui į tarpukojį bei buvo nubaustas nesportine pražanga. Po pertraukos alkūne jis užvožė Mantui Rubštavičiui bei užsidirbo antrą nesportinę nuobaudą.

Po rungtynių „Juventus“ vyriausiasis treneris Donaldas Kairys savo auklėtinio poelgio nepateisino. Tokios pačios nuostatos laikėsi ir Matulis, bet pridėjo, jog ir teisėjų dėmesys Skučui yra padidintas.

„Jis rūbinėje ir pats liūdnas, kad negalėjo padėti komandai lemiamu metu. Jis darė dalykus, žinojome, kad reikia duoti didesnį kontaktą. Žygio didesnis kontaktas kartais yra nepaskaičiuotas. Jis kiekvienoje treniruotėje žaidžia su didesniu kontaktu, nėra pas jį „palauk“ (juokiasi).

Mums jis reikalingas, reikalingas ramesnis. Su juo kalbuosi tiek aš, tiek Gecas (aut. past. Martynas Gecevičius), tiek treneris. Kiekvieną kartą sakome, kad tų situacijų būtų kuo mažiau, o jeigu kažką daro – darytų kaip Jankūnas. Tačiau visi ir teisėjai žino Skučą. Pavardė jau duoda jam dalykų“, – sakė Matulis.

Skučo nesportinės pražangos:

Abi komandos turi daug patyrusių žaidėjų: Orelikas, Skučas, Matulis, Vytenis Lipkevičius, Martynas Gecevičius, Gabrielius Maldūnas. Galbūt šias emocijas daugiau lemia kova ne kūnais, o smegenimis?

„Visą balandį žaidžiame kas 2-4 dienas. Atkrintamosiose irgi kas 3 dienas, tai laimės protingesni, – sutiko Matulis. – Matėme, jog „Partizan“ ir „Real“ serijoje vienas neapgalvotas judesys kainavo finalo ketvertą. Čia irgi reikia protingiau ir mažos detalės lems pergalę.“

Ketvirtadienį Utenos klubo laukia lemiamos rungtynės. Matulis įvardijo, kas gali nulemti uteniškių triumfą bei pasitelkė Jonavos „CBet“ pavyzdį. Pastarieji ketvirtfinalyje 2-0 eliminavo Alytaus „Wolves“.

„Su širdimi reikia nuvažiuoti, kaip ir darėme šiandien. Neturime, ką prarasti. Jie yra favoritai, važiuojame kautis. Tikrai nesakome, jog važiuojame sužaisti. Ne, važiuojame laimėti. Vienos rungtynės – jie arba mes. Aišku, jie žaidžia namuose, turi namų pranašumą, bet vienos rungtynės. Tą patį matėme ir Jonavos serijoje.“



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 0

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.