Žaidimas Europoje Robertsui svarbiau už svajonę vadintis NBA žaidėju

2011-07-16 11:48
Nuotr.:
Lawrence’as Robertsas džiaugiasi persikėlęs į Vilnių
Lawrence’as Robertsas džiaugiasi persikėlęs į Vilnių
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Lawrence’as Robertsas galėjo likti NBA, toliau treniruotis su Pau Gasoliu ir būti atsarginis. Bet Vilniaus „Lietuvos ryto” klubo naujokas troško svarbaus vaidmens. Atvykęs į Europą jis išlindo iš šešėlio.

Paklauskite Belgrado „Partizan” sirgalių apie Robertsą, ir šie papasakos apie amerikiečio dėjimus per „Barcelona” žaidėjų galvas, apie pergales lėmusius jo metimus aidint sirenai ir apie kietą galingo aukštaūgio gynybą, kuri padėjo Serbijos komandai pasiekti Eurolygos finalo ketvertą.

Dabar 28 metų krepšininkas savo namuose Hjustone šypsojosi prisimindamas, kaip serbai jam traukdavo šlovinimo odes: „Tai buvo geri metai mano karjeroje. O „Partizan” ir „Lietuvos rytas” – kažkuo panašios komandos. Kasmet jos visus nustebina, nors atrodo, kad jų sėkmė jau neturėtų nieko stebinti.”

Atsimena antausį Vilniuje

Robertsas pasirašė dvejų metų sutartį su Vilniaus klubu nesivaikydamas turtingesnių klubų pasiūlymų. Nesvarbu, kad jo artimieji Teksase nelabai ir žinojo, kas ta Lietuva. Amerikiečiui svarbiausia buvo, kad jis matė „Lietuvos ryto” žaidimą, pats žaidė „Siemens” arenoje Vilniuje ir iki šiol nepamiršo, kokią pirtį jam buvo užkūrę lietuviai. Tą 2009-ųjų lapkričio vakarą „Lietuvos rytas” sutrypė varžovus iš Belgrado 78:56.

„Po tokio pasirodymo negalėjau netapti šios komandos gerbėju. Iki šiol atsimenu triukšmingą salės palaikymą Vilniuje”, – sakė Robertsas.

Tiesa, jis nepamiršo ir revanšo per atsakomąją dvikovą „Pionir” pragare. 206 cm ūgio puolėjas tą vakarą surinko 26 naudingumo balus, įmetęs 16 taškų ir atkovojęs 7 kamuolius, o „Partizan” nugalėjo lietuvius 97:67.

„Tą dieną mums viskas ėjosi, kaip norėjome”, – šypsojosi krepšininkas, per vienas geriausių savo karjeros Europoje rungtynių pademonstravęs, kodėl 2010-ųjų vasarą jį čiupo Stambulo „Efes Pilsen” ir kodėl 2005-aisiais jis prasimušė į NBA po neeilinės karjeros JAV studentų krepšinio lygoje.

Komandą sudraskė žudynės

Neeilinė ji ne tik todėl, kad Robertsas 2004 metais buvo išrinktas visos Pietryčių konferencijos (SEC) metų žaidėju ir kasmet atvesdavo Misisipės valstijos universitetą į NCAA atkrintamąsias varžybas. Jo karjerą NCAA sudrebino ir siaubingas skandalas. Kai Lawrence’as buvo antrakursis Bayloro universitete, jo komandos draugas Carltonas Dotsonas nužudė kitą komandos žaidėją Patricką Dennehy.

Šoką išgyvenusiam Robertsui iki šiol sunku patikėti, kad tai įvyko: „Reikėjo pasistengti, kad nenurautų stogo, ir visa tai išgyventi kartu su kitais žaidėjais.” Iš Bayloro universiteto komandos liko tik griuvėsiai, kai netrukus paaiškėjo, kad treneris Dave’as Blissas buvo įsivėlęs ir į kitą NCAA skandalą nelegaliai verbuodamas žaidėjus savo komandai.

Robertsui buvo leista pereiti į kitą universitetą. Taip žaidėjas atsidūrė Misisipėje, kur pelnė nepajudinamo kovotojo reputaciją, o per NBA naujokų biržą 2005-aisiais išgirdo savo pavardę antrajame rate.

Mokėsi iš Gasolio

Prisimindamas dieną, kai sudarė sutartį su Memfio „Grizzlies”, Robertsas neslepia dvejopų jausmų. „Viskas susiklostė kitaip, nei tikėjausi”, – pripažino žaidėjas. „Grizzlies” klubo priekinėje linijoje žaidė patyrę puolėjai — Shane’as Battieras, Mike’as Milleris ir ispanas Pau Gasolis.

Iškart prasimušti tarp tokių aukštaūgių buvo tiesiog nerealu. Bet darbas treniruotėse buvo neįkainojamas. „Gasolio puolimo arsenalas — beribis. Jis gali pataikyti įvairiausiais būdais ir judėti kuria nori kryptimi. Jis man labai padėjo. Per dvejus metus praleidome kartu daug laiko”, – kalbėjo Robertsas.

Labiau norėjosi žaisti

Antrąjį NBA sezoną jis gavo daugiau atsakomybės. 17 iš 54 rungtynių aukštaūgis pradėjo starto penkete, o traumą patyrus Gasoliui Robertsas aikštėje praleisdavo net po 25–30 minučių. Bet sezonui baigiantis žaidėjas vėl dažniau trynė suolą negu sportbačių padus. O kovoti aikštėje jam norėjosi labiau už viską. Tai buvo svarbiau net už svajonę vadintis NBA žaidėju.

Krepšininkas priėmė Pirėjo „Olympiakos” pasiūlymą. Graikai 2007-aisiais negailėjo pinigų ir rinko galingą komandą su treneriu Pini Gershonu. „Man nebuvo lengva atsisveikinti su savo NBA svajone, bet žinojau, kad čia pasilikęs žaisčiau mažai. Galbūt patekčiau į starto penketą keletą kartų, tačiau norėjau daugiau. Todėl nutariau užkariauti Europą”, – nusišypsojo krepšininkas.

Atakuoja lemiamu momentu

Jei kas neatsimena Robertso su „Olympiakos” klubo marškinėliais, tai tiktai todėl, kad jis jau po kelių mėnesių patyrė menisko traumą, buvo atleistas ir grįžo gydytis į JAV. Po reabilitacijos apie sugrįžimą į NBA nebuvo nė kalbų. Bet atvykęs į Serbiją galingas aukštaūgis greit įrodė savo vertę Europoje. Jo fizinė jėga, NBA žaidėjo tipo kūno sudėjimas ir aistra buvo būtent tai, ko šio žemyno klubams norisi iš amerikiečių legionierių.

„Aš daug dirbu treniruoklių salėje, kad būčiau atletiškas. Einu ten ne tik vasarą, bet ir sezono metu, kai tik surandu laisvo laiko tarp treniruočių ir rungtynių”, – sakė Robertsas. Nenuostabu, kad 2009–2010 m. Eurolygoje 206 cm ūgio puolėjas užėmė antrąją vietą tarp geriausių turnyro kovotojų dėl kamuolio, vidutiniškai rinkdamas po 7,4 kamuolio.

Robertsas išsiskyrė iš kitų aukštaūgių ir savo tritaškiais, kurių nebijo mesti, o ypač – lemiamais momentais. Dauguma komandų paskutinį metimą patiki snaiperiams, o „Partizan” treneriai dažniau pasitikėdavo puolėju iš JAV.

„Aš aikštėje visiškai nesinervinu, todėl man patinka tie momentai, kai rezultatas lygus, liko tik kelios sekundės, o kamuolys mano rankose”, – sakė Robertsas.

Atlieka juodą darbą

Krepšinio specialistai, stebėję šio žaidėjo kelią Belgrade ir Stambule praėjusį sezoną, pabrėžia: gal Robertsui trūksta įvairesnio puolimo arsenalo, kai žaidžia nugara į krepšį, jis nesurenka per kiekvienas rungtynes po 20 taškų ir nėra stabilus metikas, tačiau amerikietis yra iš tų darbininkų, kurie juodai aria gynyboje ir užgniaužia asmenines ambicijas. Tokios savybės labiausiai tinka komandoms be superžvaigždžių, bet kovojančioms pasiaukojamai.

„Aš būtent toks ir esu. Galiu pataikyti, bet darau tai, ką man liepia treneris: kovoju dėl kamuolių, galiu blokuoti metimus, o gynyboje noriu, kad varžovai nepelnytų nė vieno taško”, – sakė Robertsas.

Jis neseniai sugrįžo iš Havajų, kur praleido romantišką medaus mėnesį. Birželio mėnesio pabaigoje „Lietuvos ryto” naujokas atšoko vestuves su savo mylimąja Kelli.

„Šie metai man geri visomis prasmėmis – vestuvės, gera sutartis su „Lietuvos rytu”, laukia įdomus gyvenimas Lietuvoje. Su komanda turime daug potencialo”, – įsitikinęs amerikietis.


Komentarai:

straipsnis
cia yra tik straipsnis,o kas per zaidejas matysime po 1-2zaidimo menesiu
2011-07-17
-9
Atsakyti
TMoD
Kaip Žalgiriui reikalingas LR, taip ir LR - Žalgiris. Sezonai keičiasi, visko nutinka, tai viena, tai kita komanda sustiprėja. Bet visados turi palaikyti formą viena kitos atžvilgiu. :)
2011-07-17
-6
Atsakyti
Neabejoju,jog si karta Lietuvos rytas neprasove ir L.Roberts bus vienas is komandos lyderiu
2011-07-17
+13
Atsakyti
as waldaulopai esat rytgaidzei wisada busit sudu komanda nieks jums nepadetu islipti is sudu lygos. ŽALGIRIS VALDO!!!


triufelis tu
2011-07-17
+12
Atsakyti
Lietuva
Kad ir kaip nekenčiu tų šiukšlių šūdlenkių, bet žaidėją gerą paėmė, nuskilo ;-)
2011-07-17
-6
Atsakyti
kater
http://www.filmukai.us.lt filmai, serialai online nemokamai, visu laukia uzsukant!!!
2011-07-17
-19
Atsakyti
geras
2011-07-17
-6
Atsakyti
DJyouscakokie mes kietu uuuuuuuuo :D


Top16: 1-5 :D
2011-07-16
-7
Atsakyti
Kaip visada Albanostanas reiskiasi kaip gali :DD Is rasybos klaidu galima spresti apie penktos klases lygi :D
2011-07-16
-9
Atsakyti
as waldau
lopai esat rytgaidzei wisada busit sudu komanda nieks jums nepadetu islipti is sudu lygos. ŽALGIRIS VALDO!!!
2011-07-16
-8
Atsakyti
SLIMASSKokia zvaigzde nupirko miltanosiai , net juokas ima tik patis ji giria eilini nuli.Jis iki Kaledu rytgaidi nedazais.


Gaiduk, gal eik ir komentuok naujienas apie savo Zalgiri, o ne issidirbinetum kaip debilas. Nors, manau, kad ir esi debilas.
2011-07-16
-9
Atsakyti
Kokia zvaigzde nupirko miltanosiai , net juokas ima tik patis ji giria eilini nuli.Jis iki Kaledu rytgaidi nedazais.
2011-07-16
+3
Atsakyti
kokie mes kietu uuuuuuuuo :D
2011-07-16
-2
Atsakyti
http://www.snf.lt - nemokami filmai online! Be registracijos ir papildomu mokesciu
2011-07-16
+1
Atsakyti
tornadasBreaking newsLt rytas nutrauke kontrakta su vienu is perspektiviausiu Lietuvos krepsinku Staniuliu!Gaideliai sugadino karjera ir ismete o buvo vienas is perspektiviausiu Lietuvoje.Tikiuosi po kosmaro kuri patyre perlo ekipoje Staniulis atsigaus pabeges nuo talentu zlugytoju komandos.


Man idomu kas tave taip suzlugde.
2011-07-16
+5
Atsakyti
Dangis Tai gal pavardinkim, kas Ryte suzyberjo? tas pats Jaska, Siska, Macas, Kauke, Eidsonas, Javtokas, Petravicius, Valanciunas ir t.t...


joną vainauską užmiršai į sąrašą įrašyt :D
2011-07-16
Atsakyti
neblogas zaidejas;) rytui tikrai pasisieke su situo sekmes;)
2011-07-16
-5
Atsakyti
NE z.k. lenkiskams debilams
Neverija, visai , zalbajobe , rasai ne i tema.
2011-07-16
-30
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 52

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.