Rusų žurnalistas: Nė viena šalis taip negarbina jokio sporto, kaip lietuviai krepšinį

2011-09-19 13:17
Sovsport.ru
Nuotr.:
Užsieniečius žavėjo Lietuvos žmonių meilė krepšiniui
Užsieniečius žavėjo Lietuvos žmonių meilė krepšiniui
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Pateikiame rusų leidinio „Sovetskyj sport“ žurnalisto įspūdžius iš Lietuvoje vykusio Europos čempionato.

Kaip uždegti žmonių širdis?

Šito nesu matęs niekur – lyg būčiau pabuvęs kitoje planetoje! Ir net teoriškai nelabai suprantu, kur dar galiu tai išvysti. Tikriausiai labai daug kas turi sutapti, kad kokia nors sporto šaka šalyje taptų tikra religija. Čia, matyt, ir šimtametis krepšinio kultivavimo stažas suvaidino savo vaidmenį ir svarbios pergalės, per tą laiką pasiektos, bei ypatinga, prigimtinė tautinė savimonė paliko savo antspaudą. Prisiminkime ir apie akivaizdų konkurencijos nebuvimą vidaus kultūrinėje – sportinėje rinkoje. Niekas Lietuvoje pagal populiarumą prie krepšinio net neprisiartino – nei muzika, nei futbolas, nei kinas, nei televizija.

Tarkime, JAV taip pat myli krepšinį, bet serga miestelių lygyje, už savo klubines komandas, o iš proto kraustosi tik kovo mėnesį, kada prasideda studentų lygos beprotybė. Žinoma, dar yra „Super Bowl“ (Nacionalinės futbolo asociacijos (NFL) finalas, – aut. past.), kada visa JAV prilimpa prie televizorių ekranų. Bet tai tik viena diena metuose, o Lietuvoje per kiekvienas rinktinės rungtynes šalis tiesiog apmiršta – praeivio gatvėje nesutiksi.

Anglijoje iš proto eina dėl futbolo? O dar dėl regbio, kriketo, akademinio irklavimo... Ten tikrai ne kiekvienas vaikas svajoja būti Johnu Terry (Anglijos rinktinės ir Londono „Chelsea“ gynėjas, – aut. past.), kuris šiuo atžvilgiu labai pralaimi Šarunui Jasikevičiui.

Na gerai, paimkime mažesnes šalis. Štai Šri Lankoje kriketas - be konkurencijos. Japonijoje nebuvau, bet atrodo, kad ten karaliauja sumo. Bet vis tiek, ne iki tokio lygio, kad koks nors mažos prekės gamintojas save pateiktų per kultinę sporto šaką. O Lietuvoje kiekvienoje reklamoje – krepšinio kamuolys arba krepšys. Ir nesvarbu, ką reklamuoja – banką, mobiliojo telefono operatorių ar daržovių pjaustyklę – visi nori pataikauti! Ten net šokoladuko nesuvalgysi, neperplėšęs šviesaus Simo Jasaičio veido!

Taip, Brazilija eina iš proto dėl futbolo, bet negirdėjau, kad Kristaus Atpirkėjo statula Rio De Žaneire aprengtų geltonais Brazilijos rinktinės marškinėliais, o Klaipėdoje paminklai per čempionatą buvo aprengti naujais apdarais, nors rinktinė žaidė Panevėžyje. Vilniuje prie televizijos bokšto pritvirtino 40 metrų aukščio, 545 lempučių krepšinio tinklą. Įdomu, ar jau yra idėjų, kaip panaudoti Ostankino bokštą per 2014 metų žiemos olimpiadą arba per pasaulio futbolo čempionatą 2018 metais? Ar jūs iš viso galite įsivaizduoti Rusijoje kažką panašaus – futbolo vartai vietoje mauzoliejaus, futbolo kamuolio vaizdo projekcija ant Palaimintojo Vasilijaus Soboro kupolo? Aš taip pat negaliu.

Lietuva taip serga krepšiniu, kad dėl Europos čempionato sėkmės, kuris teko šaliai pirmą kartą nuo 1939 metų, galima buvo ir nesijaudinti. Bet Lietuvoje jaudinosi, sukūrė gražią, įkvepiančią istoriją ir tikriausiai verslą. Kažką panašaus mačiau olimpiniame Vankuveryje (2010 m. žiemos olimpinės žaidynės, – aut. past.), kada visa Kanada nuo mažo iki didelio mūvėjo raudonomis pirštinėmis su penkiais olimpiniais žiedais ir klevo lapu. Pirštinės tapo ne tik tautos vienybės simboliu, sergančios už savo rinktinę, bet ir rinktinės finansine pagalba.

Lietuva nuėjo kur kas toliau. Nuo suvenyrų produkcijos sukosi galva – krepšinis krito į akis nuo kiekvieno prekystalio. Fantazijai ribų nebuvo – netgi alaus bokalus ir taupykles įsigudrino sumeistrauti kaip krepšinio kamuolius. Taip pat žinoma, parduotuvės buvo užverstos ne tik kepuraitėmis ir kelnaitėmis, bet ir žaliais įvairiausių modelių rinktinės marškinėliais, kurių dėka arenos per Lietuvos rinktinės rungtynes pavirsdavo į skraidančią ateivių lėkštę, pilną daugybės žalių žmogeliukų.

Bet svarbiausias akcentas – tai automobilių veidrodėlių užvalkalai ir nacionalinė vėliava ant mašinos su ypatingu pritvirtinimu. Šių dviejų atributų dėka kiekvienas praeivis, atvykėlis gaudavo žinią – čia vyksta Europos čempionatas ir lietuviai tuo didžiuojasi, didžiuojasi savo Tėvyne, myli savo rinktinę. Ir žmonės čia – ne kažkokia neaiški masė, o susitelkusi, konkreti jėga. Jei atvirai, tai niekada nebuvau Lietuvos visuomeninio-politinio kredo fanu. Bet tapau fanu Lietuvos, išprotėjusios dėl krepšinio. Buvau apkrėstas nacionalinės savimonės virusu ir nesulaikomai norėjosi prisijungti, stoti į gretas, nusipirkti užvalkalų veidrodėliams, vėliavėlių, puodelių. Ir nusipirkau taip pat, kaip kadaise kanadietiškas pirštines.

Daug kalbame, kad turėsime Sočio olimpiadą ir pasaulio futbolo čempionatą ne tik, kad investuotume eilinius milijonus, bet ir duotume šaliai kažkokį naują impulsą. Visai šaliai – nuo Chabarovsko iki Kaliningrado. Bet argi mes kažką dėl to darome? Įdomu, ar buvo Lietuvoje nors vienas stebėtojas iš šių organizacinių komitetų? Ar išnagrinėta nacionalinės vėliavos tvirtinimo konstrukcija? Ar mūsų metodas – mojuoti ja, užšokus ant svetimos mašinos stogo? Pirštinės Vankuveryje pradėjo pardavinėti vos ne prieš dvejus metus iki žaidynių. 2012-ieji – jau ant slenksčio.

Kaip sirgti už savo rinktinę?

Netgi tada, kai Darius Songaila taip kvailai prarado kamuolį savo aikštelės pusėje ir gavo žudikišką tritaškį paskutinėmis sekundėmis, Lietuvai ketvirtfinalio rungtynės teoriškai dar nebuvo prarastos. Bet lietuviai, aptarinėjantys rinktinės sudėtį vaikų darželiuose, parlamente ir šeimų tarybose, jaučiantys žaidimą savo vidumi, jau verkė. O kai kurie ir liūdnai ėjo iš Kauno „Žalgirio“ arenos tribūnų. Išėjo, aš buvau tikras, kad per artimiausias valandas sugriautų miestą. Tik pagalvojus, kiek buvo įdėta jėgų ir pinigų ne pačios turtingiausios valstybės į šitą čempionatą, o čia... Pralaimėti namuose ketvirtfinalį kažkokiems tai makedonams ir dar taip kvailai... Tvyrojo negera nuojauta. Bet mano liaudies pykčio laukimas pradėjo mažėti jau po spaudos konferencijos, kuri vyko po rungtynių, kur vienam didžiausių pralaimėjimo kaltininkų, Lietuvos rinktinės treneriui Kęstučiui Kemzūrai buvo užduotas vienintelis papildomas klausimas. Pas mus būtų sumalę į miltus už tokį pralaimėjimą, o čia pagailėjo, suprato.

Šalyje, kur kiekviena namų šeimininkė – Kemzūra, o kiekvienas taksistas žino, kad 11 – tai ne žaidėjų skaičius futbole, o Jono Valančiūno marškinėlių numeris, sirgaliai suprato, kad jau po kelių valandų jų rinktinei reikės žaisti rungtynes dėl olimpiados. Ir pralaimėjimas šioje dvikovoje jau reikš atsisveikinimą su Londonu 2012 metais. Galutinai ir negrįžtamai. Todėl, kai Songaila po rungtynių įlipo į autobusą, iš visos jėgos trenkė butelį su vandeniu ant grindų, sėdo ir iš nevilties trinktelėjo kumščiu į stiklą, iš netoliese stovėjusių fanų minios neišgirdo jokio prakeiksmo. Minia tylėjo. Minia užjautė.

Kaunas išsilaikė, jo niekas negriovė. Kaunas skausmą skandino. Iš pradžių tyliai – namuose, baruose. Bet greitai išsiliejo į centrinę Laisvės alėją – pačią ilgiausią pėsčiųjų gatvę Europoje. Kažkur apie vidurnaktį į piceriją, kur su kolegomis vakarieniavome po ilgos darbo dienos, užėjo legendinis Sabas. Vos svyruodamas, žinant jo ūgį, atrodė grėsmingai. Nei vienas ten sėdintis sirgalius, o jų buvo ten nemažai, neišdrįso prie jo prieiti, ar ką nors šūktelėti jam iš vietos. Visi viską suprato. Visi buvo prislėgti nelaimės, kaip ir jis. Nors mes, ciniška žurnalistų padermė, aišku sutrikdėme idilišką tylą su savo „Kaip taip, Arvydai?“. Atsakydamas jis tik bejėgiškai skėstelėjo savo didžiulėmis rankomis...

Jokių chuliganiškų išpuolių tą naktį Kaune policija neužfiksavo. Nors miestas ūžė iki ryto ir iki sąmonės netekimo – į galą jau mažai kas ir atsiminė, kokia proga prasidėjo išgertuvės. Gėrė tiesiog „už jo didenybę Krepšinį“. Vietiniai žurnalistai sako, kad toks Kaunas – parodinis. Tiesiog šalis nenori prieš Europą kristi veidu į purvą, o ir policijos prie kiekvieno kampo. Bet juk šito, mano draugai, taip pat reikia pasimokyti, tiesa? Kad policija būtų, kad visos padugnės slėptųsi kampuose, o tie, kurie išlįstų, žinotų mintinai, kad nieko sumušti negalima, kad nei veidu į purvą, nei kastetu į galvą. Ar pavyks mums taip „išblizginti vitrinas“ ne tik Maskvoje, o ir Samaroje, Saranske ir kur ten dar mes ruošiamės pasaulio futbolo čempionato rungtynes surengti?

Kol kas pas mus geriausią rinktinės žaidėją atvirai keikia iš tribūnų, ko Lietuvoje negalima net įsivaizduoti, esant bet kokioms aplinkybėms. Lietuvoje už rinktinę neserga ir negarbina jos. Ją myli. O mylimiesiems, kaip žinome, atleidžiama viskas. Todėl, kai kitą dieną po lietuvių fiasko pamačiau, kad pagrindinė Kauno parduotuvė „Akropolis“ visiškai apmirusi, tarp jų ir pardavėjos, supratau – šiuo metu yra paskutinės svarbių rungtynių Lietuva – Slovėnija minutės.

Visi – ir senas, ir mažas, ir moterys, ir vaikai susigrūdo prie didelio televizoriaus vestibiulio centre. Galima buvo lengvai apvogti juvelyrinį skyrių, paliktą pardavėjų. Bet nebuvo kam – visi apmirė prie monitoriaus laukdami, kam gi atiteks kelialapis į olimpinį kvalifikacinį turnyrą? Ir šeimininkų rinktinė laimėjo. Ir laimės dar daug ką. Tokia komanda būtinai turi laimėti. Juk kiekvienas berniūkštis svajoja tapti Jasikevičiumi ne dėl pinigų, jis tiesiog nori, kad jį ŠTAI TAIP mylėtų visa šalis.


Komentarai:

Jau šimtąjį kartą skaitau ir vis vien ašarą traukia...
2011-12-02
-4
Atsakyti
x
gražus nesasanaudiškas požiūris ...daugiau tokių žiunalistų ir jų pozityvių požiūrių
2011-09-29
-11
Atsakyti
Aliejus yra aliejus
Sveiki,

Pirma sakot per futbolą maukia alų, o per krepšinį jo niekas negeria? :D Švyrturio reklamos yra ant tiek smegenys praplovusios, kad neįsivaizduojam krepšinio be alaus, dar būtinai reik čipsų ir busi tikras krepšinio sirgalius :D:D

O antra dėl populiarumo, tai teisingai sako, kad jis įdomus tik ne tokiam ir dideliam žmonių sluoksniui išskyrus čempionatus. Tai pagrinde studentai, moksleiviai, o daugelis vyresnio amžiaus žmonių turi svarbesnių užsiėmimų.
2011-09-21
+22
Atsakyti
Po Gomelskio issipisinejimu nerealus straipsnis. Seniai nieko panasaus neskaiciau.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-09-20
+2
Atsakyti
Anonimas
labai geras straipsnis. labai pozitivus. beja kartu ir savikritiškas
2011-09-20
Atsakyti
Šis straipsnis leidžia suprasti, kad tarp mūsų ir rusų gali atsirasti draugystė, jei nekišime politikos. P. S. Jei Rusijos valdžios vyrai dar sektų B. Jelcino politikos pėdomis, galbūt dar sustiprėtų ryšiai į gerąją pusę, nors patirtas kančias Lietuva niekada neatleis...
2011-09-20
+9
Atsakyti
Keista skaityti tokį patriotišką straipsnį, kurį parašo rusas. Bet labai patiko. :)
2011-09-20
Atsakyti
gfg
Skaičiau ir verkiau... Nes mes tikrai dievinam krepšinį, ir vis dar negaliu pamiršti....
2011-09-20
+13
Atsakyti
praeivis
Manau toks straipsnis padeda Lietuvai ir lietuviams. labai grazu. turime didziuotis jei apie mus taip raso. aisku to neuztenka, privalome tokiais ir buti.
2011-09-20
-13
Atsakyti
geras straipsnis, gal kiek perdėtas, bet geras :))
2011-09-20
+5
Atsakyti
Siauliai
Geltonai – Juodas virusas plinta! Naujasis Šiaulių miesto krepšinio klubo Fanų vadas – Dovydas, ieško lojalių, ištikimų ir aktyvių sirgalių. Taigi visus maloniai kviečiu prisijungti ir palaikyti savo miesto komandą – BC „Šiaulius“.

Abonimentai į visas vykstančias varžybas bei marškinėliai su komandos atributika pusvelčiui. Taip pat išvykos į kitus miestus, neišdildomi įspūdžiai, adrenalinas, gera draugų kompanija ir EMOCIJŲ KIBIRAS – tai yra TAI ko mums visiems šiuo metu labiausiai reikia ir trūksta. Dėl įstojimo i SF būrį kreiptis numeriu 868223443.

daugiau info galite rasti Facebook siauliu fan page. Bukit aktyvus!
2011-09-20
-5
Atsakyti
pastebejimas
"Kol kas pas mus geriausią rinktinės žaidėją atvirai keikia iš tribūnų, ko Lietuvoje negalima net įsivaizduoti, esant bet kokioms aplinkybėms" vertetu pasidomet zurnalistui ar musu vieno geriausio istorijoj zaidejo S.Jasikeviciaus nekeike ir net straipsniai buvo.ir nesvarbu,kad ne jis lemiama klaida padare,tiesiog begalviai nusprende,kad jis nuvare komanda.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-09-20
+4
Atsakyti
NETIESA
Olandai fule megsta labiau nei mes krepsini. Tai faktas
2011-09-20
-5
Atsakyti
Manau šis čempionatas būtų buves daug geresnis jeigu nesveikas lietuvos verslininkų godumas, kokios kainos už viešbučius, maistą ir t.t idiotizmas aukščiausio lygio
2011-09-20
-10
Atsakyti
Net asara isspaudziau..Dar bus tu pergaliu,sventai tuo tikiu,kas musu nenuzudo,padaro stipresniais.

Didziuojuosi musu tauta,nesame mes tokie blogi kokiais kartais dedames.

Aciu autoriui uz straipsni,o mums visiems taip ir toliau vardan tos Lietuvos reikia sirgti ir dirbti.
2011-09-20
+26
Atsakyti
Straipsni tai geras.!:) o del futbolo, kiekvienam savo, jei vienam patinka tas ir ji losia tai nepriversi.o del praktiskumo tai jo taikliai pasakyta.:) nrs man paciam keista kodel futbolas yra populiaresnis uz kase,kasej daug idomesniu momentu nors ir futbole buna intrigu.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-09-20
-11
Atsakyti
Hitleris
Kas iš to, kad Švedijoje, Norvegijoje ar Suomijoje žaidžia futbolą ir jis ten populiarus? Ar FIFA 2010 buvo Suomija, Norvegija, Švedija? Jei jau ten toks futbolas populiarus, tai kur tos valstybės?

Kiek reiktų milijardų sukišti į tuos futbolo stadionus ir tai klimato tu nepakeisi Lietuvos, nes jis liks toks pat - žiemos šaltos. Taigi ne tai esmė. Čia tiesiog futbolininkų kvaili egoistiniai norai ir nemąsančių žmonių pasisakymai. Krepšinio aikštė visų pirma yra ne tik krepšiniui, ten yra uždaras stadonas, kuris skirtas viskam. Lietuvoje tokių dabar yra tikrai po vieną didesniam mieste ir tai gerai, o kiek reiktų milijardų, kad būtų futbolo stadionai ir kam tu juos panaudosi? Futbolui tik? O ką žiemą daryti?

Futbolas itin nepraktiška sporto šaka. Dėl ekonominių sąlygų Lietuvai būtent tinka krepšinis ir dėl to, kad ne visi jį moka lošti. Dėl populiarumo, tai kas iš to, kad vietinė fauna susirinks į stadioną pagerti, pasimušti, o Lietuva liks gale ir toliau? Blogam futbolistui ir kiaušai trukdo ne tik aikštė. Geri krepšininkai manau pradeda nuo kiemo aikštelių, kur nėra jokio modernumo. Krepšinis itin praktiškas ir dėl to turi ateitį, tai protinga investicija. Į futbolą gali sukišti milijardus, net neturėdamas jokių pamatų, neturint komandos net geros, apskritai neturint gerų žaidėjų, ir kas iš to bus? Kad surengti kokį turnyrą tai ne šiaip sau, o čia krepšinio nebuvo taip sudėtinga. Reik pagal galimybės žiūrėti.
2011-09-20
+2
Atsakyti
Puikus straipsnis ! Pagarba rusu zurnalistams.
2011-09-19
-11
Atsakyti
beje, apie klimata nusipezejai, o Svedija, Suomija, Norvegija, ten oras neprastas? Sakyciau, netgi prastesnis, bet ten futbolas yra populiarus ir zaidziamas. Kol nera pas mus rezultatu, tol ir nebus populiarus, o rezultatu nera, nes nera nei lesu, nei normaliu remeju, ir t.t.
2011-09-19
-2
Atsakyti
HitlerisKodėl žmonėms patinka futbolas? Reikėtų psichologiją išmanyti žmonių, bet tai yra savitas gyvenimo stilius, kai yra vartojamas alkoholis, kai yra masiškumas, tūkstantinės sirgalių minios, barai, namai ir TV. Daug rungtynių, tai gyvenimo stilius.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Aišku nėra ir su krepšiniu taip, kaip straipsnyje. Žinoma, kad ne visi domisi juo, nežiūri Eurolygos ar LKL, bet yra žmonės, kuriems apskritai sportas neįdomu. Pvz Eurolyga komercializuota, be dvasios, todėl neįdomu. Kasmet tas pats per tą patį.Juk visi sportai yra savotiškai nuobodūs ir atsibostantys, kažko trūksta. Ką galima naujo sugalvoti futbole? Tas pats per tą patį. Tik tiek, kad krepšinis yra greitas, jame daug daugiau veiksmo, todėl jis bent ne nuobodus, skirtingai nuo futbolo.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Futbolas gal greičiau senovinis sportas, tam tikro mentaliteto dalis ir irgi yra visuotinai populiarus ne dėl to, kad visiems patinka, o todėl, kad yra monopolija, kuri užėmusi didelę dalį rinkos ir nenori konkurento. Žmonės pripratę prie seno ir jie nenori naujovių, nors naujovės gali būti tikrai geros.Lietuvoje futbolas neturi rezultatų, nors finansavimas didesnis nei krepšiniui. Todėl ir nepopuliarus, prastas klimatas, nepraktiška sporto šaka.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Dėl krepšinio, tai jam nereikia daug įrangos: visos mokyklos turi krepšinio aikšteles, kuriose žaisti galima ištisus metus, skirtingai nuo futbolo, kur tikrų didelių aikščių mieste nesurasi daug, todėl nėra kur žaisti tikro futbolo, o tik miniatiūrinėse aikštėse, bet ir tai ne bėda, nes pats sportas kvailas, per blogą orą nežaisi, žiemą nežaisi, tai itin nepraktiškas sportas.Matyt, daug pasaulio futbolo žiūrovų irgi tėra aukos, kadangi yra monopolija ir tai gyvenimo dalis tapo per reklamą, kaip ir coca cola geria, nes geria, taip ir futbolą žiūri, nes yra aukos. Matyt, mažuma yra tikri gerbėjai ir išvardins viską nuo a iki z.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Kas didesnę meilę rodo sportui, tai irgi kvaila, nes pats sportas nėra toks jau įdomus visiems. Didžiausia sportui meilė tada būtų matuojama, kai ne 70 ar 90 proc ryungtynių pamatai per TV ar gyvai, o kai pats žaidi ten . Žiūrėti apskritai nėra daug pastangų, o šikną pajudinti reik pastangų. Kas blogiausia, kai daug alkoholio futbolo žiūrovai suvartoja, tarsi sportas tampa jau ir žalingas, kaip rūkymas, nes skatina degradaciją... tai kur čia meilė? Čia jau kelias į mirtį, o ne meilė. Dauguma tų futbolo žiūrovų perbėgę visą aikštė matomai uždustų nuo krūvio patirto... prie TV visi gudrūs. Bet tegu jaunimas žaidžia, bent negers. O kur rudenį, žiemą ir blogu oru jie tą futbolą žaistų? Tai kvaila. Futbolas - kvailiausia sporto šaka, kuri jokio praktiškumo neturi. itin atsiliekanti nuo laikmečio.


Debilas, ka cia daugiau ir pasakysi. Kad jau esi uz kasi, tai nereikia stumti ant fules, ypac tu remiesi faktais is Lietuvos. Taip cia tikrai yra beda su aikstem, maniezais ir kita, bet Europoje tokiu problemu nera. Beto, futbolas populiariausia sporta saka, nors pats labiau megstu krepsini, bet taip nestumiu.
2011-09-19
-20
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 134

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.