Kaip Kauno meras Kupčinskas apgavo „VIČI-Aistes“

2012-04-30 12:43
Rokas Buračas, „BasketNews.lt“ korespondentas
Nuotr.:
Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas melavo „VIČI-Aisčių“ krepšinio klubo vadovams – konservatoriaus vadovaujama miesto savivaldybė Eurolygoje rungtyniaujančiai daugkartinei šalies čempionei skyrė vos 100 tūkst. litų paramos arba penkis kartus mažiau nei buvo pažadėta
Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas melavo „VIČI-Aisčių“ krepšinio klubo vadovams – konservatoriaus vadovaujama miesto savivaldybė Eurolygoje rungtyniaujančiai daugkartinei šalies čempionei skyrė vos 100 tūkst. litų paramos arba penkis kartus mažiau nei buvo pažadėta
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Prieš dvejus metus pagrindinės rėmėjos telekomunikacijų bendrovės TEO pamestos daugkartinės Lietuvos čempionės Kauno „VIČI-Aisčių“ krepšininkės šiemet buvo dar kartą apgautos. 

Tiesa, šįkart krepšininkes apgavo politikai, o konkrečiau – Kauno miesto meras, konservatorius Andrius Kupčinskas. Po jo vadovaujamos Kauno savivaldybės sprendimo elitiniam Lietuvos moterų klubui drastistiškai sumažinti paramą, komandos ateitis tapo neaiški. 

Skirta parama sugrįš į biudžetą

Prieš sezoną Kauno meras vienintelei moterų Eurolygoje kovojančiai Lietuvos ekipai buvo pažadėjęs skirti pusę milijono litų paramos, tačiau praėjusį ketvirtadienį jo vadovaujama miesto savivaldybė „VIČI-Aistėms“ už 2011-2012 m. sezoną skyrė vos 100 tūkst. litų. 

Tuo tarpu vien už miesto savivaldybei priklausančios sporto halės nuomą „VIČI-Aisčių“ klubas šiemet sumokėjo 84 tūkst. litų. Vadinasi, reali miesto parama Eurolygoje rungtyniaujančiam klubui siekia vos 16 tūkst. litų. 

Įdomu tai, kad jokiuose tarptautiniuose turnyruose nedalyvaujančiai Kauno „ACME-Žalgiris“ moterų rankinio ekipai buvo skirta 120 tūkst., o krepšinio klubui „Baltai“ – 400 tūkst. litų. 

Melavo žiūrėdamas į akis

„Prieš kelis mėnesius per kalėdinį vakarėlį Sabonio krepšinio centre Kupčinskas manęs tiesiai šviesiai paklausė: Arvydai, ar jums užteks pusės milijono litų? Atsakiau: Žinoma, juk tokiais laikais negalime tikėtis paramos augimo“, – penktadienį kalbėdamas su „BasketNews.lt“ žurnalistu prisiminė „VIČI-Aisčių“ klubo sporto direktorius Arvydas Tamašauskas

Jis pripažino, kad po miesto vadovų sprendimo skirti vos 100 tūkst. litų klubo ateitis tapo neaiški. „VIČI-Aisčių“ ekipa yra sėkmingiausia šalies istorijoje – penktadienį ji iškovojo penkioliktą Lietuvos čempionės titulą iš eilės. 

„Tokį sprendimą vertinu tik taip – mus apgavo. Tačiau tokia politikų dalia – meluoti. Jie meluoja žmonėms kalbėdami apie energetiką, meluoja kalbėdami apie sportą ir apie kitus dalykus. Matyt, kai kurie politikai niekuomet nesubręs ir liks mažais vaikais. Jų visas darbas bus kažką apgauti. Versle mes taip elgtis nepratę“, – skėsčiojo rankomis „VIČI-Aisčių“ klubo prezidentas, „Vičiūnų“ įmonių grupės savininkas Visvaldas Matijošaitis.  

Liūto dalis išlaidų – Eurolygos varžyboms

Kitą savaitę Matijošaitis kartu su Tamašausku susės prie derybų stalo ir įvertins galimybes kitą sezoną išlaikyti elitinę šalies komandą bei išsaugoti vietą moterų Eurolygoje. 

Kupčinskui apgavus „VIČI-Aistes“, beveik visa klubo išlaikymo našta krito ant „Vičiūnų“ įmonių grupės pečių. Jos parama stipriausiam moterų krepšinio klubui šį sezoną šiek tiek viršija pusantro milijono litų. 

Tuo tarpu visas „VIČI-Aisčių“ klubo biudžetas šį sezoną siekė apie 2 milijonus litų, tačiau net pusę šios sumos teko pakloti už dalyvavimą prestižinėse Eurolygos varžybose. Didžiąją išlaidų dalį sudarė kelionės į Eurolygos rungtynes, į Kauną atvykusių ekipų apgyvendinimas bei sporto halės parengimas rungtynėms.

Ilgametis „FIBA Europe“ moterų komisijos narys Tamašauskas tvirtino, kad Europoje nėra tokio moterų krepšinio klubo, kuris išsilaikytų vien iš verslininkų suteiktos paramos. 

Anot „VIČI-Aisčių“ klubo vadovo, Vakarų Europoje miestų savivalda moterų krepšinio komandoms skiria apie 40 proc. viso klubo biudžetui reikalingų lėšų. Tuo tarpu Rusijos moterų klubų biudžetuose valdžios institucijų skiriamų pinigų dalis siekia net apie 90 proc.  

Dvyliktus metus moterų Eurolygoje rungtyniaujanti „VIČI-Aisčių“ komanda 2005 ir 2006 metais iškopė į finalo ketverto turnyrą, o pirmu bandymu pasidabino bronzos medaliais. 

Kupčinskas apgavo ir rinkėjus

Praėjusią savaitę tinklalapiui „BasketNews.lt“ susisiekus su Kauno meru Kupčinsku ir pasiteiravus, kodėl „VIČI-Aistėms“ numatoma skirti vos 100 tūkst. litų – penkis kartus mažiau nei žadėta ir net 29 (!) kartus mažiau nei Kauno „Žalgirio“ klubui, mero atsakymas buvo lakoniškas.

„Pagrindinė priežastis – bendras miesto biudžetas sumažėjo šimtu milijonų litų, iki 730 milijonų litų. Visi gyvenimo sektoriai gauna mažesnį finansavimą. Miesto galimybės šiandien yra tokios, kokios yra. Be to, reikia įvertinti, kokią duoklę Kaunas atidavė krepšiniui – „Žalgirio“ arenos statyboms skyrėme 110 milijonų litų“, – aiškino konservatorių partijos Kauno skyriaus pirmininko pareigas einantis Kupčinskas. 

Įdomu tai, kad viešuosius ryšius puikiai išmanantis Kupčinskas praėjusią savaitę pigiu triuku į savo pusę bandė palenkti ir rinkėjus. Ketvirtadienį Kauno miestai tarybai sprendžiant, kaip padalyti sportui numatytus 5 milijonus litų, Kupčinskas kartu su keliais miesto tarybos nariais siūlė Kauno „Žalgirio“ klubui neskirti nė lito.

Meras argumentavo, neva miestas itin daug lėšų skyrė „Žalgirio“ arenos statyboms ir artimiausius 25-erius metus mokės koncesijos mokestį. 

Tuo tarpu Kauno savivaldybės išplatinto pranešimo spaudai pirmuosiuose sakiniuose puikuojasi visiškai priešinga mero pozicija: „Kauno miesto pasididžiavimas – vyrų krepšinio komanda „Žalgiris“ – reprezentuoja Kauną Europoje, todėl juos miestas turi remti.“

„VIČI-Aisčių“ persikėlimo iš Vilniaus į Kauną istorija:

Prieš dvejus metus tuometei Vilniaus TEO komandai praradus pagrindinę rėmėją ir susidūrus su dideliais sunkumais Kauno miesto politikai, o konkrečiai – tuometis meras Andrius Kupčinskas parodė iniciatyvą susitikti su klubo vadovu Arvydu Tamašausku ir LMKL direktore Audra Ginelevičiene.

Jau per pirmą susitikimą Kupčinskas pakvietė TEO ekipą keltis į Kauną bei pažadėjo mažiausiai dvejus metus jai skirti po pusės milijono litų paramą, jeigu klubas susiras generalinį rėmėją. 

Šalies čempionių klubo vadovai Kaune neturėjo savo treniruočių bazės ir arenos Eurolygos rungtynėms, tačiau trauktis nebuvo kur – tuometė Vilniaus miesto valdžia su meru Viliumi Navicku, Eurolygoje rungtyniaujantį elitinį moterų krepšinio klubą paremdavo tik simboliškai ir skirdavo po 50-100 tūkst. litų kasmet. 

Pagrindinio rėmėjo netekusiai komandai sutiko padėti „Vičiūnų“ įmonių grupę valdantis verslininkas Visvaldas Matijošaitis ir „VIČI-Aistėmis“ tapusi TEO ekipa persikėlė į Kauną. Pirmą sezoną „VIČI-Aistės“ apgynė Lietuvos bei Baltijos krepšinio lygos čempionių vardus, iškovojo ir Lietuvos krepšinio federacijos taurę. 

Šiemet sezono išvakarėse „VIČI-Aistės“ laimėjo draugišką keturių komandų turnyrą Turkijoje, kurio finale 73:70 įveikė šalies čempiones Stambulo „Fenerbahce“ krepšininkes. Vėliau komanda apgynė LMKL ir BWBL titulus bei iškovojo LKF taurę. 

Įdomu tai, kad „VIČI-Aistėms“ persikėlus į Kauną, didžiulį dėmesį moterų krepšiniui ėmė rodyti iki tol krepšinio beveik nerėmusi Vilniaus savivaldybė. 

Mero Artūro Zuoko ir Lietuvos krepšinio federacijos iniciatyva atsikūrusiam „Kibirkšties-Tichės-IKI“ klubui savivaldybė skyrė pusę milijono litų, o tvirtą miesto užnugarį pajutusi komanda LMKL finale kaip lygi kovojo su „VIČI-Aistėmis“ ir po daugelio metų pertraukos į finalo seriją sugrąžino intrigą. 

Nuo 2000-ųjų daugkartinės šalies čempionės „VIČI-Aistės“ Lietuvos pirmenybėse pralaimėjo vos penkis kartus. Du iš jų – penktadienį finišavusioje LMKL finalo serijoje. 

Vis dėlto politikų ambicijos gali sugriauti moterų krepšinio atgimimą – užkulisiuose kalbama, kad parama „VIČI-Aistėms“ buvo drastiškai sumažinta Kupčinsko nurodymu. Miesto merą supykdė prieš kelerius metus į miesto tarybą patekęs opozicijos atstovas – „VIČI-Aisčių“ klubo prezidentas Matijošaitis. 


Komentarai:

zuokulasan
zopai ,,zemaiciui,,tu p...net nezinai tur but,kas tas zemaitis yra, kitiems lievio ryto d.....konservatoriu simbolis kregzdute,labai megstantis visur dergti,merui tur but daznai tenka rubus keisti truksta pinigu,nori i vilno miesto mera lygiuotis,gerai,kad kabineto naujo neuzsigeide ir nauju vilno lukiskiu nesugalvuojo statytii, vilno dingo ,veks apie 600mln.,flux apie 1mln.,gugenheimo muziejausjau dingo 1mln.dar nepradejus statyti, ,,operos ir baleto teatro apie 70mln.isdainuota,gerai kad nera tokiu renginiu,kaip europos kulturos sostine apie 70mln.kur valdovu rumai virs300mln.,seskines stadiono griauciai apie 300mln.leo apie 1milijarda ir t.toliau,vilno veikejai moke savo pavyzdziais,kaip reikia tvarkytis...
2012-05-01
-4
Atsakyti
snukis
matyt tuos likusius 400k panaudojo savo veido grazinimo operacijom
2012-05-01
+8
Atsakyti
Kaune seniai zinoma teisa: Kavenskas vakare uzmigti negali, jei nieko per diena neapgauna!
2012-05-01
+8
Atsakyti
ATI
Daugiau info apie Kupcinsko darbelius:

http://www.basketnews.lt/news-49472-navi...
2012-05-01
+22
Atsakyti
Kaune nereikia dviejų krepšinio komandų - Viči reikia sujungti su Sirenomis.

Tada abiem skiriamą paramą sudėti.

Be to, Kupčinskui reikia viešai, per informacijos priemones, įrodyti, kad nesukčiautų.
2012-04-30
+4
Atsakyti
To
Mikaxa

Aišku Kupčinskas elgiasi labai negražiai, bet, kad moterų krepšinis neturi ateities Lietuvoje seniai tapo aišku,TEO atsibodo skirti pinigus į niekur. Dabar panašu, kad ir Viči atsibos.

TEO ir toliau būtų laikę komandą, jei ne švedai. Jiems krepšinis p...ui, todėl taip ir nutiko. Nurodymas buvo duotas iš Švedijos.
2012-04-30
+4
Atsakyti
kauno merui
Tai yra slykstu.
2012-04-30
+3
Atsakyti
Aha
Tikrai gaila Vici, nukentėjo dėl užgautų asmeninių ambicijų. Kupčinskas šiuo atveju kaip mažas vaikas pasielgė. Juk norint tikrai buvo galima tų pinigų surast. Pvz, kad ir Baltai, ar tikrai nebuvo galima jiems skirt mažiau? Juk jei ten žaidžia beveik vien jaunimas, europiniuose trunyruose nedalyvauja, tai gal jiems reikėjo skirt ne 400, o 100 tūkst. Bet kai nenorima surast, tai ir neieškoma.
2012-04-30
+5
Atsakyti
GĖDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kupčinskui ir jo
Vis dėlto politikų ambicijos gali sugriauti moterų krepšinio atgimimą – užkulisiuose kalbama, kad parama „VIČI-Aistėms“ buvo drastiškai sumažinta Kupčinsko nurodymu. Miesto merą supykdė prieš kelerius metus į miesto tarybą patekęs opozicijos atstovas – „VIČI-Aisčių“ klubo prezidentas Matijošaitis.

Kaip Kupčinskas beišsisukinėtų, tačiau tai tiesa. Jis tiesiog supainiojo politika su sportu. Ir jo vienintelė svajonė, kad šio klubo neliktų. Kauno miesto savivaldybės dėka šis klubas balansuoja ant išlikimo ribos. Tačiau jei ir toliau Kauno mero bus toks požiūris, geriau būtų, kad VICI-Aistės ir KIBIRKŠTIS apsijungtų į vieną galingą komandą ir liktų Vilniuje. Tokie pilitikai neverti jokios pagarbos.
2012-04-30
+7
Atsakyti
Nieko naujo, konservatoriai visados taip. Atsimenat senąjį merą ir kaip Navikauskas skųsdavosi, kad vos ne prie savivaldybės durų tenka miegoti, kad pažadėtų pinigų per kurį posėdžiuką nenubrauktu? Šitas ne ką geresnis, kad itikt rinkėjams daro viską kuo slapčiau, o paskui KABUM ir visiem kitiem planai griūva... Už ką kauniečiai tokius renka? Kad gerai gatves asfaltuoja?
2012-04-30
+1
Atsakyti
Aišku Kupčinskas elgiasi labai negražiai, bet, kad moterų krepšinis neturi ateities Lietuvoje seniai tapo aišku,TEO atsibodo skirti pinigus į niekur. Dabar panašu, kad ir Viči atsibos.
2012-04-30
-5
Atsakyti
oopok
Pas Kupcinska nei gedos nei sarmatos :(

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2012-04-30
+6
Atsakyti
Kavianski pavydi Vilniui mero, tai ir raso briedus :))) patys tik konservus ir renka jau metai is metu ir didziaja dalimi ju deka turim tokia ir vyriausybe ir situacija :) Man jau geriau tokie kaip zuokai - jei ir pats ima, bet ir del miesto stengiasi, tai geriau nei kupcinskai ar kubilai, kurie tik sau sau ir sau...
2012-04-30
-8
Atsakyti
weeckusasSaunuolis Kupcinskashttp://www.alfa.lt/straipsnis/14420188/C...


Ten parasyta senai visiem zinomi dalykai , pries visus susitikimus jau buvo daug kur rasoma apie ta susitarima . Net protyngi rytfaniai sita supranta :>
2012-04-30
+16
Atsakyti
Darknemo2000AnonimasZuokas tiek privoges kad žiauru, kaip jo nesugeba pasodint, kažin už kieno pinigus ta nama didžiuli sau pasistatė. Net ne nama, o viešbuti.--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.ltZuokas yra toks aferistas ir vagis kokiu reta, bet is kitos puses butent kai jis buna valdzioje Vilnius labiausiai ir grazeja del visokiu renovacijos projektu ir panasiai (kuriu deka Zuokas pinigus plauna bet is kitos puses ir miestui sokia tokia nauda duoda).


Va tuo zuokelis ir naudojasi miestas grazeja atrodo viskas gerai bet kad tas miestas grazeja skolon kurias veliau teks grazinti. Ne taip senai ir graikai buvo pripazinti laimingiausia tauta kas dabar vyksta visi matom.
2012-04-30
+4
Atsakyti
AnonimasZuokas tiek privoges kad žiauru, kaip jo nesugeba pasodint, kažin už kieno pinigus ta nama didžiuli sau pasistatė. Net ne nama, o viešbuti.--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


Zuokas yra toks aferistas ir vagis kokiu reta, bet is kitos puses butent kai jis buna valdzioje Vilnius labiausiai ir grazeja del visokiu renovacijos projektu ir panasiai (kuriu deka Zuokas pinigus plauna bet is kitos puses ir miestui sokia tokia nauda duoda).
2012-04-30
-1
Atsakyti
Na kaunas visada renka koncervatorius... deje Marijampole pastoviai renka socdemus ir ka nei moteru komandos nebeliko kuri buvo ryski, nei vyru klubo neliko LKL bet mes neliudim anot musu mero juk turim gera spirduku komanda :D
2012-04-30
-6
Atsakyti
Anonimas
nesuprantu, čia pagal užsakymą šie straipsniai? pradėjo basketnews pardavinėti save?
2012-04-30
-8
Atsakyti
Saunuolis Kupcinskas
2012-04-30
-19
Atsakyti
to DangisTas taip, bet is Vilniaus berods irgi koncervatoriu deka komanda i Kauna emigravo?


Prizadejo, pervyliojo is pavydo ir paliko, kaip prostitute...
2012-04-30
-8
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 29

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.