Marčiulionis: apie jį apvogusį Karlą, Seulo aukso vertę, debiutą NBA ir dabartinę rinktinę (foto, video)

2012-09-19 11:54

Pirmasis europietis NBA lygoje – Šarūnas Marčiulionis – fizine jėga nenusileido daugeliui juodaodžių krepšininkų. 

Sprogstama jėga pasižymėjęs įžaidėjas su Sovietų Sąjungos rinktine iškovojo Seulo olimpinių žaidynių auksą, o tai jam atvėrė galimybę 1989 m. apsivilkti „Golden State Warriors“ klubo marškinėlius.

Kai 1992 m. Lietuva išsilaisvino iš Sovietų Sąjungos ir atkūrė nepriklausomybę, Marčiulionis buvo vienas svarbiausių Lietuvos rinktinės krepšininkų, kurie Barselonos olimpinėse žaidynėse iškovojo bronzos medalius.

NBA čempionate kaunietis atstovavo ir Sietlo „Supersonics“, Sakramento „Kings“ bei Denverio „Nuggets“ komandoms. 

Tinklalapio „Championat.ru“ žurnalistui Marčiulionis papasakojo apie įsimintiniausias karjeros akimirkas ir nesutarimus su NBA treneriu George'u Karlu.

– Šarūnai, jūsų pirmasis vardas yra Raimondas. Kodėl vis tiek esate Šarūnas? – „Championat.ru“ žurnalistas paklausė Marčiulionio.
– Sąžiningai pasakysiu: nežinau iš kur atsirado Raimondas. Negaliu atsiminti jokių klaidų su savo pasu, nes buvau dar vaikas. Bet manęs niekada nevadino Raimondu.

– Vikipedijoje rašoma, kad esate vienas sėkmingiausių verslininkų Lietuvoje. Tiesa?
– Priklauso nuo to, ką reiškia žodis – sėkmingas. Šiandien gali būti sėkmingas verslininkas, jeigu banke neturi paskolos. Tad šiuo atžvilgiu esu sėkmingas.

– Kalbama, kad Europos krepšininkams paruošėte dirvą NBA lygoje. Jūs pasaulį pirmą kartą įtikinote, kad Senojo žemyno žaidėjai gali rungtyniauti už Atlanto.
– Kalbos apie mane yra perdėtos. Panašiu laiku į NBA atvyko penki europiečiai – Žarko Paspaljis, Vlade Divacas, Draženas Petrovičius, Aleksandras Volkovas ir aš. Vlade gavo šiek tiek daugiau minučių aikštėje, nei kiti. Kaip bebūtų, tačiau pirmieji metai NBA buvo sudėtingi mums visiems.

– Ar jūsų santykiai su Donu Nelsonu buvo sudėtingi? Sakoma, kad jis pasikvietė sūnų į klubą, kad pastarasis į komandą priviliotų jus.
– Su jaunesniuoju Donnie kalbėjome kur kas anksčiau, todėl man buvo lengviau perteiktos tam tikros žinios. Greitai pradėjau komunikuoti su amerikiečiais, tačiau prastos anglų kalbos žinios aikštėje trukdė psichologiškai. Su Donu išlaikėme gerus santykius. Gerbiu jį. Jis mane labai spaudė, kartais netgi per daug. Tačiau jie manęs laukė, todėl atitinkamai ir reikalavo. Treneriui tai buvo eksperimentas – pasikviesti žaidėją iš kitos aplinkos, kito pasaulio. Galėjo nutikti bet kas, bet mus vienijo tai, kad tame eksperimente nei treneris, nei aš nenorėjome patirti nesėkmių. Labai gerbiu Nelsoną ir jaučiuosi jam dėkingas.

Fotogalerija
– George'ui Karlui taip pat?
– Taip.

– Kas tarp jūsų buvo negerai?
– Į Sietlą atvykau po traumos, dėl kurios nerungtyniavau 18 mėnesių. Jis iš karto norėjo matyti mane tokį, koks buvau prieš pusantrų metų. Be to, „Supersonics“ komanda turėjo šešis gerus gynėjus – Hersey Hawkinsą, Nate'ą McMillaną, Gary Paytoną, Kendallą Gillą, Vincentą Askew ir mane. Kiekvienam iš mūsų Karlas prižadėjo po 30 minučių aikštėje. Kai tai išsiaiškinome, kilo skandalas. Nejaugi jis manė, kad žaisime keturis pratęsimus kiekvienose rungtynėse? Treneris tvirtino, kad jam bus reikalinga mano patirtis atkrintamosiose varžybose, todėl jose tikrai žaisiu. Visi jo žodžiai buvo pramanyti. Tačiau atkrintamosiose nerungtyniavau nė sekundės. Tada Karlą pavadinau vagišiumi.

– Vagišiumi.
– Taip, pasakiau, kad jis yra vagišius. Jis mane apgavo, pavogė mano tikėjimą. Pasakiau, kad su juo dirbti nebenoriu. Kodėl jis turėjo mus visus apgaudinėti? Jis turėjo būti nuoširdus ir doras, pasakyti situaciją tokią, kokia yra.

– Kokia buvo jūsų įspūdingiausia akimirka NBA lygoje?
– Įvardyčiau pirmąjį atkrintamųjų varžybų etapą 1991 m. Tuomet Vakarų konferencijos reguliariajame sezone likome septinti ir susitikome su antrąją vietą užėmusiais San Antonijaus „Spurs“ krepšininkais. Nugalėjome juos per ketverias rungtynes. Tada žaidžiau daug ir buvau svarbi komandos dalis (Marčiulionis vidutiniškai pelnydavo po 17,2 taško, – Red.).

– Tais metais NBA lygoje europiečių buvo vos keli. Kaip jus priėmė kiti lygos krepšininkai?
– Man pasisekė, kadangi „Golden State Warriors“ komandoje buvo geras mikroklimatas. Lyderiai – Chrisas Mullinas ir Mitchas Richmondas – mane palaikė. Nebuvo trinties, nešvarių žaidimų už aikštės ribų ar paprastame gyvenime.

– Turite daug komandinių ir asmeninių apdovanojimų. Ar Barselonos olimpinių žaidynių bronzos medalis jums yra brangiausias?
– Artėja šios pergalės dvidešimtmetis. Seulo olimpiados auksas užima tokią pačią vietą – juk tai pergalė olimpinėse žaidynėse. Tai labai brangu. Ketveri metai prieš Seulo olimpines žaidynes man buvo labai svarbūs. Be olimpiados sunkiai būčiau išvykęs į NBA. Kiekviena pergalė yra svarbi. Kiekviena reikalauja kovos ir sunkaus darbo. Tas pats ir 1995 m. Europos čempionate, kai iškovojome sidabrą, o pats tapau turnyro naudingiausiu žaidėju. Man tai buvo labai didelė moralinė parama, kadangi žaidžiau po sunkios traumos bei nesėkmingo žaidimo Sietle. George'ui Karlui norėjau nusiųsti apdovanojimo kopiją.

– Maniau, kad jums svarbiausia Barselonos bronza, labiausiai atspindėjusi Lietuvos žavesį. Daug kas kalbėjo, kad ta rinktinė buvo svajonių komanda. Be to, tai įspūdinga istorija, kai žymi roko grupė „Grateful Dead“ parėmė ir padėjo Lietuvos rinktinei pasiruošti olimpiadai.
– Buvo sudėtingi metai, labai sudėtingi metai. Lietuva buvo ką tik išsilaisvinusi iš Sovietų Sąjungos. Neturėjome jokios organizacijos, nebuvo net olimpinio komiteto. Tačiau jo mums ir nereikėjo, norint įveikti atrankos turnyrą. Daug kas galvoja, kad bilietą į Barseloną gavome su vėliava. Laimėjome vienuolika rungtynių paeiliui. Nugalėjome stiprius varžovus – kroatus, italus. Niekam neturėjome pinigų. „Grateful Dead“ parama nebuvo didžiausia, ji sudarė 10 proc. mūsų biudžeto. Tačiau vis tiek prisimename tas akimirkas, kadangi jos buvo simbolinės.

– Ar dabartinė Lietuvos rinktinė jus nuvylė?
– Tai skausmingos akimirkos. Iš žaidėjų reikalaujama per daug, jiems reikia laiko. Krepšininkai patiria daug spaudimo ir negali su juo susidoroti. Tai akivaizdžiai tapo aišku prieš metus Lietuvoje vykusiame Europos čempionate. Tai buvo akivaizdu ir šiais metais. Atrankos turnyre galiausiai nugalėjome Puerto Riką. Paskutinę minutę pergalę ištraukė Šarūno Jasikevičiaus patirtis. Vėliau Londone nieko nepasiekėme. Olimpiadoje buvo matyti, kad neužteks mūsų lyderių indėlio. Lyderiai turi žaisti net ir tada, kai iš pradžių jiems nesiseka. Jei per pirmą kėlinį pakeiti dvidešimt žaidėjų, vadinasi neturi žaidimo plano, pasitikėjimo vadovaudamas. Krepšinyje nutinka stebuklai. Visi tai žinome. Jei treneris netikės savo žaidėjais, komanda nepasieks pergalių.

Marčiulionio karjeros epizodai:



Komentarai:

okowa
Labas,

Tai yra informuoti plačiąją visuomenę, kad ponia Malonė Okowa, privati paskola skolintojas turi atverti finansinę galimybę visiems reikia bet kokią finansinę pagalbą. Mes apdalinti paskolą 2% palūkanų norma privatiems asmenims, įmonėms ir įmonių pagal aiškia ir suprantama forma ir būklės. Susisiekite su mumis šiandien elektroniniu paštu adresu: (embassyloanfirm@gmail.com)
2015-09-16
+8
Atsakyti
sheffield
Marčiulionis started his pro basketball career with Statyba Vilnius in the USSR League, the forerunner of the VTB United League in 1981.

(wikipedia)
2012-09-21
+2
Atsakyti
Eilini karta isitikinu, kad rusu zurnalistai per viena interviu isklausineja daug daugiau nei Lietuvos zurnaliugos per 10 interviu su tuo paciu asmeniu.. Tikrai turi i ka lygiuotis.

Marcela geras grajokas buvo..
2012-09-20
-1
Atsakyti
Anonimas
Geriausias visu laiku Lietuvos izaidejas :)
2012-09-20
+10
Atsakyti
Vytautas
Marčiulionis yra krepšinio LEGENDA. Galit sakyti, ką norit. Man nerūpi, kokiai partijai jis simpatizavo, nerūpi jo asmeninis/šeimyninis gyvenimas. Jis buvo NUGALĖTOJAS. Kaip Kazlauskas sakė "Marčiulionis norėdavo laimėti visur, visada ir viską". To labiausiai dabar ir trūksta naujos kartos Lietuvos krepšininkams. Apie įgimtą ir už Atlanto dar labiau ištobulintą fizinę jėgą turbūt kalbėti ir nereikia. Nebuvo ir ilgai dar nebus Lietuvoje tokio žaidėjo su tokia sprogstamąją jėga, su tokiomis greitomis/stipriomis rankomis, tokiu staigiu pirmuoju žingsniu kaip Šarūnas Marčiulionis. Niekas neturėjo tiek įgūdžių ir tokio puolimo arsenalo žaidžiant vienas prieš vieną. Aikštės matymu gal ir neprilygsta Jasikevičiui, tačiau charakteriu, lyderio savybėmis, fizine jėga, 1x1 įgūdžiais, universalumu - vienareikšmiškai geriausias GYNĖJAS Lietuvos krepšinio istorijoje. Dar reikėtų pridėti ir kūrybingumą. Kaip pavyzdžiui: NBA lygoje pastarąjį dešimtmetį išpopuliarėjęs taip vadinamas "Euro Step" judesys/dvižingsnis, kurį visi priskiria Emanueliui Ginobili buvo daromas Šarūno Marčiulionio dar 1992m. (galite rasti rungtynėse dėl trečios vietos). Kas matė Marčiulionį žaidžiantį, supranta apie ką aš kalbu. Visi kiti - gali tik įsivaizduoti. Arba susirasti kokių 1987-1995 metų krepšinio rugtynių archyvus.
2012-09-20
-19
Atsakyti
kas per loxai
Kas per loxai sako, kad sovietu sajudi dalyvavo,jei ne jis, net lkl nebutu, bet siuo metu yra isaukstinas sabas, o marcela pamirstas
2012-09-20
-2
Atsakyti
jonis
Kazi kada dar gims toks kitas atletiskas kuribingas ir ekspresyvus gynejas ?
2012-09-20
-3
Atsakyti
respektas
Sarunui !
2012-09-20
+13
Atsakyti
joo
bet kokiu atveju, tai antras zaidejas po sabonio. jei butu gimes siek tiek veliau jis kazka laimetu. aciu Sarui uz atenu emocijas. tada dviese beveik tapote ciampionais !
2012-09-20
-4
Atsakyti
joo
jaunesni zmones gal nezino kaip marciulionis dalyvavo mitinge u z tarybu valdzia . juk buvo toks ar ne sarunai ? sabonis nedalyvavo , omarciulionis uz sovietus :) kita vertus as ji atsimenu kai tapati zalgiri zaide ? jei ka zalgiriniai paklauskit kada :)))
2012-09-20
-6
Atsakyti
zokys
visi apie krepsini iskart diskutuoti, o kad esmine klaida straipsnyje, kad is sovietu issivadavom 1990, o ne 1992 tai niekas nepastebi. taip tais metais Lietuvos marskineliais vilkedami pirma karta zaide musiskiai, taciau nepriklausomybe paskelbeme pora metu anksciau.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2012-09-20
-2
Atsakyti
ko nerasot kad raudoni gavo nuo belgu ?
2012-09-19
+2
Atsakyti
belenkasiskart matosi kad protingas zmogus sneka,o ne n-metu LKF vadovaves garastas su savo komunistiniu laiku filosofijom.


Seni, komunizmas dvasine ir vertybių prasme daug geresnis už kapitalizmą/buržuaziją, kurios pagrindinis motyvas yra pinigai.
2012-09-19
+20
Atsakyti
Pezo to Reno
Net keista kaip toks imbicilas kaip tu,parasiai toki gera komentara?Katem rytoi snigt prades,arba tu isiciuhinai nuo taborines zoles,arba suaugai.Kuo labai abejociau?Visvien tau pliusas pakolkas uz vieninteli padoru ir gera be keiksmazodziu komentara.
2012-09-19
-13
Atsakyti
Dydis zmogus Marculionis kuris tarsi ziburys sviete, legenda kuris yra i bus vienas geriausiu krepsininku mano sirdyje , aciu uz viska . Marciulionis tai pavyzdis i kuri ,lygiuotis turetu daugelis jaunuju krepsininku . Lietuvos rinktineje atiduoti metai ,tarsi irodymas ir meile , su kokia aistra zaisdavo uz savo valstybe , esam maza valstybe ,bet turime ,kuo didzuotis .
2012-09-19
+13
Atsakyti
...o ka tas kirelenka labai geras zaidejas nba? mesdamas po 12-11 tasku per rungtynes musu kleizius daugiau meta :P


Tu is kosmoso iskritai ar tau 10 metu? Krilenka Rusijos rinktines zvaigzde, Jazz lyderis, CSKA MVP. Kleiza prastesnis uz Krilenka visa galva.

Marciulionis tu laiku manau antras LT pagal geruma po Sabonio. Marciulionis gerai pagalbejo ir ypac ant Kemzuros kad perdaug keitimu daro.
2012-09-19
+5
Atsakyti
[Iš žaidėjų reikalaujama per daug, jiems reikia laiko. Krepšininkai patiria daug spaudimo ir negali su juo susidoroti.


tai gal kas gali atsakyti kiek zaidejams reikia laiko?? juk dalis rinktines zaideju kartu prazaide nuo krepsinio mokyklu laiku, kiti kartu zaidzia klubinese komandose, kas vasara dauguma uz rinktine zaidzia. Pagal tokia logika, galima suprasti, kad daugumai zaideju net viso karjeros laiko neuzteks, kad pradetu rimtai zaisti. O visa spaudima ir nuima tokie atlaidus pasisakymai, pries EURO 2011 nebuvo Kleizos ir visi trimitavo, kad rinktine nieko neiskovos, Londone turejom iprasta rinktine, tai kad nebutu spaudimo sumaste aiskinti, kad visos salys siai dienai moka zaisti krepsini, tame tarpe ir visokie afrikieciai.. Aisku ir Kemzura kaltas liko, kad is nepazaidzianciu, apatisku zaideju nesukure garbingai zaidziancios komandos, juk nejau ivardins tikriasias priezastis.
2012-09-19
-5
Atsakyti
belenkas
iskart matosi kad protingas zmogus sneka,o ne n-metu LKF vadovaves garastas su savo komunistiniu laiku filosofijom.
2012-09-19
+1
Atsakyti
Anonimas
Žiūrint, kaip tą gerumą vertint. Kirilenko NBA gal ir nėra didžiausia žvaigždė, bet tokių europiečių, kurie būtų sukurtos vidaus vartojimo rinkai žvaigždės, ten apskritai beveik nėra. Dirkas su žaibiškuoju Parkeriu turbūt didesnės išimtys, Pau jau sensta. Kaip ten bebūtų, praėjusių metų Eurolygos MVP prastu žaidėju vadinti liežuvis neapsiverčia.

Ir apskritai, tema ne apie tai.
2012-09-19
-5
Atsakyti
...
o ka tas kirelenka labai geras zaidejas nba? mesdamas po 12-11 tasku per rungtynes musu kleizius daugiau meta :P
2012-09-19
-2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 34

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.