Fernandezas: „Per rungtynes su „Žalgiriu“ jau galvojome apie ketvirtfinalį“

Donatas Šinkūnas
„BasketNews.lt“ korespondentas
2014-04-12 15:04
Nuotr.:
Rudy Fernandezas aktyvus ir už krepšinio aikštelės ribų. Krepšininkas rengia vaikų krepšinio stovyklas dalyvauja įvairiuose labdaros projektuose
Rudy Fernandezas aktyvus ir už krepšinio aikštelės ribų. Krepšininkas rengia vaikų krepšinio stovyklas dalyvauja įvairiuose labdaros projektuose
Nuotr. Fotodiena/T.Lukšys

Madrido „Real“ komandos žvaigždė Rudy Fernandezas nėra pats mėgstamiausias krepšininkas ne tik Lietuvoje, bet ir Ispanijoje. 29 metų krepšininko aktoriniai sugebėjimai aikštelėje kliūva dažnam žiūrovui, tačiau niekas nepaneigs, kad Fernandezas yra ir vienas talentingiausių savo kartos Europos krepšininkų.

Pasaulio ir dukart Europos čempionas, dviejų olimpinių žaidynių prizininkas, Ispanijos čempionas – tai garbingiausi titulai šio gynėjo karjeroje.

Visgi greta krepšinio Fernandezas yra ir socialiai atsakinga asmenybė. Vasaromis jis su seserimi Marta rengia krepšinio stovyklas vaikams, kuriose pats dalyvauja ir dalija patarimus jauniesiems krepšininkams.

Fernandezas yra įsitraukęs ir į labdaringą veiklą, kuri padeda skurstantiems vaikams. Prieš keletą metų vienos labdaringos išvykos į Egiptą metu Fernandezas įsivaikino ketverių metų mergaitę. Pasak „Real“ lyderio, tokiu savo elgesiu jis nori parodyti pavyzdį, kaip turėtų elgtis žmonės, kuriems gyvenimas buvo dosnus.

Savo skaitytojams pateikiame išskirtinį Fernandezo interviu tinklalapiui „Basketnews.lt“.

– Netikėtai nusileidote Kauno „Žalgiriui“. Kaip paaiškintumėte šį pralaimėjimą? – „BasketNews.lt“ paklausė Fernandezo.
– Jie žaidė daug kiečiau nei mes. „Žalgiris“ žaidė daug geriau ir nusipelnė laimėti.

– Viename savo interviu minėjote, kad ne Madrido „Real“, o būtent Pirėjo „Olympiakos“ ekipai turėtų kelti daugiau rūpesčių tai, kad jau ketvirtfinalyje pasikartos praėjusių metų finalas.
– Tiesą sakant, šiandien mes pernelyg galvojome apie ateinančio antradienio ketvirtfinalio rungtynes. Negalvojome apie šiandien dienos rungtynes. Kaip ten bebūtų, svarbiausia, kad antradienį ir ketvirtadienį būtume gerai pasiruošę rungtynėms.

– Ką galvojate apie dabartinį Eurolygos finalo ketverto formatą, kuriame užtenka laimėti du kartus ir tu – čempionas? Juk įveikti „Real“ klubą vieną kartą yra daug lengviau nei tai padaryti tris kartus.
– Dėl pasikeitusio Eurolygos „Top 16“ etapo formato dabar turime žaisti daug daugiau rungtynių. Anksčiau šiame etape grupėje varžydavosi tik keturios komandos, o dabar net 8. Dėl išaugusių rungtynių skaičiaus nuovargis visoms komandoms yra vienodas. Negalime pakeisti Eurolygos sprendimo ir todėl mums belieka kovoti kiekvienose rungtynėse.

– Besibaigiant klubiniam sezonui, vis labiau artėja Pasaulio taurės varžybos, kurios vyks jūsų šalyje. Kokie yra Ispanijos rinktinės tikslai jame? Aukso medaliai?
– Kiekvienose varžybose, kuriose dalyvauja Ispanija, mes siekiame tik laimėti. Taip pat bus ir šiame pasaulio čempionate. Žinome, kad ir kitos komandos turi daugybę gerų žaidėjų, tačiau mes rungtyniausime namuose.

– Tačiau 2007 metų finale pralaimėjote Rusijai ir ne dėl to, kad buvote silpnesnė komanda, o veikiau todėl, kad jautėte didelę atsakomybę žaisdami namuose. Ar nebijote, kad tai gali pasikartoti ir artėjančiame čempionate?
– Kiekvienos varžybos yra skirtingos ir kuomet jos prasideda, egzistuoja daug įvairių galimų scenarijų. Galbūt iš tiesų buvo taip, kad žaidimas namuose mums pakišo koją, tačiau dabar mes turime daugiau patirties ir žinome, kad taip gali atsitikti. Dėsime visas pastangas, kad taip neatsitiktų.

– Ispanijos rinktinės žaidėjai yra pasaulinio lygio žvaigždės, visi žaidžia geriausiose pasaulio lygose, o tai reiškia, kad jūsų sezonai trunka ilgai. Iš kur randate tiek motyvacijos po varginančio sezono atstovauti rinktinei?
– Manau, kad reprezentuoti savo šalį yra didžiulė garbė. Ypač kuomet kalbame apie šią Ispanijos rinktinę, kuri yra iškovojusi tiek titulų. Taip, sutinku, kad varžybų tvarkaraščiai yra labai sudėtingi ir dėl to daugybė žaidėjų atsisako žaisti rinktinėje dėl fizinio ir emocinio nuovargio. Kartais tiek daug krepšinio gali būti blogai. Tačiau kalbant apie mūsų rinktinę, ačiū Dievui, kad galime į ją atvykti. Mes labai gerbiame savo šalį ir visuomet stengiamės jai atstovauti svarbiausiuose čempionatuose.

– Ispanijos rinktinės stilius yra labai skirtingas nuo to, ką demonstruoja kitos šalys: greitis, aistra, kūrybingumas, mažas klaidų skaičius – tai dalykai, kuriuos ne visada gali išmokti krepšinio akademijoje. Kaip galėtumėte paaiškinti ispaniško krepšinio fenomeną?
– Aš galvoju, kad Lietuvos krepšinio mokyklose jūs taip pat dirbate labai gerai, o vėliau tai įrodote įvairaus pobūdžio turnyruose.  Praėjusiame Europos krepšinio čempionate iškovojote antrąją vietą. Manau, kad kiekviena šalis pasižymi savo unikaliu krepšinio stiliumi. Ko gero, mūsų demonstruojamas žaidimo stilius mums leido iškovoti daugiau titulų.

– Pakalbėkime apie jūsų veiklą už krepšinio aikštelės ribų. Vasarą su savo seserimi Marta, kuri taip pat yra krepšininkė, viename Maljorkos miestelyje organizuojate vaikų vasaros krepšinio stovyklas. Ar jums svarbus darbas su vaikais?
– Taip, žinoma. Man atrodo svarbu mokyti vaikus to, kas man pačiam buvo įskiepyta, kai buvau vaikas. Šių stovyklų metu su vaikais kartu praleidžiu visas 24 valandas per dieną. Yra nuostabu matyti, kad ir patys vaikai tai vertina. Kuomet pamatau šypseną vaiko veide, mane aplanko didelis džiugesys.

– Ką galėtumėte patarti vaikui, kuris ateityje norėtų tapti aukščiausio lygio krepšininku?
– Pirmiausia norėčiau patarti, kad jie nebūtų apsėsti minties, jog privalo pasiekti patį aukščiausią lygį. Reikia sunkiai dirbti nuo pat mažens ir bandyti suprasti viską, ko tave moko treneriai. Visgi visų svarbiausia yra mėgautis šiuo sportu. Tai yra vertybės, kurias bandome perteikti savo krepšinio stovykloje.

– Dalyvaujate įvairiuose labdaros projektuose. Kai kurie iš jų skirti kovai su vaikų skurdu. Prieš porą metų pats įsivaikinote mergaitę iš Egipto. Ar tokiu savo elgesiu norite parodyti pavyzdį, kad žmonės, kuriems labiau pasisekė gyvenime, turėtų nelikti abejingi?
– Tokie žmonės kaip aš yra gerai matomi ir girdimi visuomenėje. Todėl norėčiau, kad toks pavyzdys įkvėptų žmones, kurie mus seka. Gerai susiklosčiusių aplinkybių dėka pasirašiau sutartį su vienu labdaros fondu ir turėjau vykti į Egiptą. Šios išvykos metu savo akimis pamačiau, kokiomis blogomis sąlygomis gyvena vaikai. Tokia patirtis man leido suvokti, kokia žiauri tenykštė realybė. Taigi savo pavyzdžiu noriu parodyti, kad žmonės turėtų skirti daugiau dėmesio ir rūpintis skurstančiais vaikais.   

Nuotaikingas Fernandezo stovyklos reportažas:



Komentarai:

taip ir buvo kaip jis sake. Kam realui ardytis, rizikuot gauti traumas nieko nelemenciose rungtynese. Juk ar pao ar oly didelio skirtumo nera su kuom losti. abi vienodo pajegumo
2014-04-13
+8
Atsakyti
Kaip žaidėjas tai jis yra "purvinas", bet kaip asmenybė tai ne toks ir blogas jis.
2014-04-13
+9
Atsakyti
Diamantidis87687DiamantidisJuokas man ima is komentatoriu. Jeigu Realui butu reikeje zut but laimet pries zalgeri, jie butu juos nunese 40-70 taskuNet 70tsku?:DD Taigi pries rungtynes su Realu sakei kad bus 50/50:DD Ka, jau kitaip dainuoji?:DD Tau Lashara net ir klonuotis nebereikia kai kiekvienas tavo klonas eilini syki pats isimurgdo veidu i suda?Taip, jeigu Realas noretu jie galetu pries zalgiris ir 70 tasku persvara laimet. Pats pagalvok, jeigu jau visos Lietuvos komandos daro ka nori su zalgeriu, tai ka gali padaryt rimtas Realas su siuo projekteliu ?


Metai bega, o tu kaip buvai debilas tai taip juo ir likai. Sunkus tavo komjaunimo issigimelio gyvenimas.
2014-04-12
+18
Atsakyti
87687DiamantidisJuokas man ima is komentatoriu. Jeigu Realui butu reikeje zut but laimet pries zalgeri, jie butu juos nunese 40-70 taskuNet 70tsku?:DD Taigi pries rungtynes su Realu sakei kad bus 50/50:DD Ka, jau kitaip dainuoji?:DD Tau Lashara net ir klonuotis nebereikia kai kiekvienas tavo klonas eilini syki pats isimurgdo veidu i suda?


Taip, jeigu Realas noretu jie galetu pries zalgiris ir 70 tasku persvara laimet. Pats pagalvok, jeigu jau visos Lietuvos komandos daro ka nori su zalgeriu, tai ka gali padaryt rimtas Realas su siuo projekteliu ?
2014-04-12
-3
Atsakyti
DiamantidisJuokas man ima is komentatoriu. Jeigu Realui butu reikeje zut but laimet pries zalgeri, jie butu juos nunese 40-70 tasku


Net 70tsku?:DD Taigi pries rungtynes su Realu sakei kad bus 50/50:DD Ka, jau kitaip dainuoji?:DD Tau Lashara net ir klonuotis nebereikia kai kiekvienas tavo klonas eilini syki pats isimurgdo veidu i suda?
2014-04-12
-17
Atsakyti
DiamantidisJuokas man ima is komentatoriu. Jeigu Realui butu reikeje zut but laimet pries zalgeri, jie butu juos nunese 40-70 tasku


Tu tikras idiotas ir profanas.
2014-04-12
-2
Atsakyti
Juokas man ima is komentatoriu. Jeigu Realui butu reikeje zut but laimet pries zalgeri, jie butu juos nunese 40-70 tasku
2014-04-12
+1
Atsakyti
Nemoka ispanai garbingai pralaimėt,aplinka kalta.
2014-04-12
+8
Atsakyti
LokaloGB21BenasPaskaičius komentarus atrodo kad basketnews portalas surenka visus didžiausius Lietuvos idiotus :DD Nors pala....Malonu, kad save prie tokių priskiri :DSuauk gal pagaliau... Ot vaiku pilnas portalas.Ko cia putojates? Smagu, kad laimejo zalgiris. Bet prie sito interviu galit net neieskot prie ko prisikabint. Taip nemegstam visi mes tu ispanu, bet pasake teisybe. O ir tam paciam zalgiriui sitas macas tik moraliskai daug reiskia, realiai jokios naudos is sitos pergales daugiau.


Kas tau putojas? :DDD Man juokas ima, kai žmogus pats čia komentuoja ir po to rašo, jog čia idiotai komentuoja, tiesiog įdomiai atrodo tokia situacija. P.S. manes tai visai nežeidžia :)
2014-04-12
Atsakyti
GB21BenasPaskaičius komentarus atrodo kad basketnews portalas surenka visus didžiausius Lietuvos idiotus :DD Nors pala....Malonu, kad save prie tokių priskiri :D


Suauk gal pagaliau... Ot vaiku pilnas portalas.

Ko cia putojates? Smagu, kad laimejo zalgiris. Bet prie sito interviu galit net neieskot prie ko prisikabint. Taip nemegstam visi mes tu ispanu, bet pasake teisybe. O ir tam paciam zalgiriui sitas macas tik moraliskai daug reiskia, realiai jokios naudos is sitos pergales daugiau.
2014-04-12
-3
Atsakyti
As ir sakiau kad realas zaide tarsi per treniruote ner jiems skirtumo ar panatinaikosas ar olympiakosaa abu panasaus kalibro.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2014-04-12
-2
Atsakyti
BenasPaskaičius komentarus atrodo kad basketnews portalas surenka visus didžiausius Lietuvos idiotus :DD Nors pala....


Malonu, kad save prie tokių priskiri :D
2014-04-12
+2
Atsakyti
Paskaičius komentarus atrodo kad basketnews portalas surenka visus didžiausius Lietuvos idiotus :DD Nors pala....
2014-04-12
-2
Atsakyti
Ne Žalgirio bėdos jų noras ar nenoras. Komandai reikėjo pergalės ir jie ją gavo. Svarbu patys nesukčiavo ir gerai. Vis vien euroyga jau užverstas puslapis, dabar reikia apie lkl pradėti galvoti rimtai.
2014-04-12
-2
Atsakyti
Taigi ispanai, ko daugiau reikėjo tikėtis. Koks Žalgiriui skirtumas apie ka jie galvojo, čia buvo TOP16 rungtynės, ne Žalgirio problemos kad jie nesistengė žaist. Pergalės tai nesumenkina.
2014-04-12
-8
Atsakyti
rudasis gaidys galvojo apie macius, todel ir pralaimejo
2014-04-12
+4
Atsakyti
korkisatmazai urodo prasideda :) negali pripažint, kad pralošė ir žali vakar buvo stipresni :)


"„Žalgiris“ žaidė daug geriau ir nusipelnė laimėti." Tai tu aklas ar straipsnio neskaitai?

Visi čia taip ta pergale džiaugiasi toks jausmas lyg čia buvo TOP 16 pradžia, kai ispanam kiekviena pergalė buvo svarbi. Nugalėta galinga komanda, bet sureikšmint šitą pergalę - juokinga.
2014-04-12
+6
Atsakyti
Atmazai.lt, kad tik sumenkinti Žalgirio pergalę *facepalm* *facewall*
2014-04-12
Atsakyti
baigiau skaityti ties sia vieta "Juk įveikti „Real“ klubą vieną kartą yra daug sunkiau nei tai padaryti tris kartus." tipo lengviau 3 kartus iveikti reala nei 1 ? :DD viena karta pries reala gali laimeti ir rudupis bet 3 kartus tai jau misija neimanoma... o cia zurnaliuga atvirksciai...
2014-04-12
+7
Atsakyti
ties ketvirtfinaliu pasakeles ir baigsis realo :D
2014-04-12
+1
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.