Jaunučių ketvirtfinalio varžovė Suomija: kuo ji pasižymi?

2015-08-14 10:03

Lietuvos jaunučių (iki 16 metų) rinktinę nuo galimybės kovoti dėl medalių skiria Suomijos rinktinė. Didžiausia Europos čempionato Kaune staigmena tapusi komanda bus mūsiškių varžovė ketvirtfinalio rungtynėse, kurios šį vakarą 19 val. bus žaidžiamos Kauno sporto halėje.

Suomija čempionate patyrė du pralaimėjimus, tačiau abu jie nieko nereiškė. Pirmose čempionato rungtynėse skandinavai 65:68 nusileido Italijos rinktinei, kuri vėliau net nepateko į antrą etapą, todėl laimėjimai prieš serbus ir bosnius reiškė tai, kad suomiai antrąjį etapą pradėjo turėdami dvi įskaitines pergales.

Pirmose antrojo etapo rungtynėse atlaikę kroatų šturmą (84:75), suomiai kitame mače užsitikrino pirmąją vietą grupėje, kai paskutinėmis sekundėmis 58:56 palaužė Juodkalnijos krepšininkus. Pergalę šiame mače jiems lėmė Eliaso Valtoneno metimas iš po krepšio iki rungtynių pabaigos likus žaisti 6 sekundes.

Paskutinėje grupės dvikovoje su prancūzais suomiai leido pailsėti savo pagrindiniams žaidėjams ir patyrė triuškinamą nesėkmę 38:57.

Taigi, kokia yra ši komanda? Tinklalapis „BasketNews.lt“ kartu su krepšinio apžvalgininku Simu Baranausku pristato penkis suomių žaidimo komponentus.

  • Komandinis žaidimas. Suomiai turi kelis individualiai pajėgius žaidėjus, tačiau jų žaidimas paremtas kamuolio judėjimu ir kantrybe puolime. Jie neskuba į greitą puolimą, žaidžia sistemingai. Palyginti su kitomis jaunučių rinktinėmis, suomių žaidime mažai chaoso.
  • Tritaškiai metimai. Pagal šį komponentą suomiai nusileidžia tik lietuviams. Mūsiškiai per mačą įmeta vidutiniškai po 9,4 tritaškio, o suomiai – po 8. Vien Tuomo Atikainenas per rungtynes vidutiniškai išmeta po 7,3 tritaškio (pataiko 34,1 proc.). Šis krepšininkas suomius ištempė mače su kroatais, kai vien per ketvirtą kėlinį pataikė 5 tritaškius.
  • Lyderis. Priekinėje linijoje rungtyniaujantis Eliasas Valtonenas yra aiškus suomių puolimo lyderis – jis per rungtynes vidutiniškai pelno po 18,2 taško ir yra vienintelis dviženklį taškų skaičių komandoje renkantis žaidėjas. Šis 199 cm ūgio krepšininkas gerai juda, yra universalus – turi minkštą metimą, todėl gali pataikyti ne tik iš baudos aikštelės, bet ir iš toliau. Visgi jis nėra toks stiprus fiziškai kaip turkų aukštaūgiai, todėl lietuviai jam turės atsakymų baudos aikštelėje.
  • Broliai. Suomių rinktinėje žaidžia du juodaodžiai broliai – Ricky ir Erikas Waxlaxai. Pastarasis yra žemiausias komandoje (174 cm), o pirmasis – daugiau nei 20 cm aukštesnis (195 cm). Nors išoriškai jie atrodo lyg būtų gimę pamečiui, pagal oficialią turnyro informaciją Erikas yra gimęs 1999 m. gruodžio 1-ąją, o Ricky – tų pačių metų gruodžio 2-ąją.
  • Šaltumas. Taip, tai skamba stereotipiškai, tačiau suomiai atrodo kaip labai susikoncentravusi komanda – nei teisėjams, nei treneriams savo emocijų nerodo. Mače su kroatais varžovai visaip bandė provokuoti šaltuosius skandinavus, tačiau jie nepasidavė jokiems bandymams.


Komentarai:

Rondo
Globalizacija skandinavus labiau paveikus, jokie cia uzsienieciai

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-08-14
-23
Atsakyti
hhh
sako atkrintamosiose stebuklai baigiasi :DDD koks idiotas
2015-08-14
+1
Atsakyti
babaika
tai ple ir sitie be negru neapseina, vel nepelnytas uzsienieciu pranasumas
2015-08-14
+4
Atsakyti
Viktoras
Tikrai Suomijos jaunučiai nustebino, bet tai ne tas žodis,- veikiau tai, kaip stebuklas: krepšinio šalies krepšininkai, žaisdami savo šalyje, po antrojo jaunučių Europos krepšinio čempionato etapo į ketvirtfinalį pateko savo grupėje užėmę ketvirtąją (paskutinę pereinamąją vietą), o Suomijos jaunučiai, priskiriami prie čempionato autsaiderių,- į ketvirtfinalį pateko savo grupėje, netikėtai užimdami pirmąją vietą, už savo nugaros palikdami Europos krepšinio grandų,- Prancūzijos ir Serbijos jaunuosius krepšininkus. Na, bet patarlė sako, kad nėra to blogo, kas neišeitų gerą, nes atkrintamosiose rungtynėse,- stebuklai dažniausiai baigiasi. Todėl tikiuosi ir laukiu Lietuvos jaunučių pergalės čempionato ketvirtfinalyje, pusfinalyje ir finale...
2015-08-14
-1
Atsakyti
karce
idomus macas laukia
2015-08-14
+2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 5

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.