Komentaras: Silpniausioje grupėje lietuvių puolimą gliaudo net nereitinguoti varžovai

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ korespondentas, Ryga (Latvija)
2015-09-10 09:23

Jonas Mačiulis nedžiūgavo pataikęs metimą, išgelbėjusį Lietuvos krepšinį nuo didžiausios pastarųjų laikų gėdos.

Priešingai nei vakarą prieš tai žiūrovus tildęs futbolininkas Lukas Spalvis, Mačiulis po pergalingo metimo tiesiog ramiai nuėjo prie atsarginių suolo. Tada po minutės pertraukėlės kartu su komandos draugais jis apsigynė, nuaidėjo finalinė sirena, bet jis ir toliau nerodė jokių emocijų.

Pergalė nebuvo tokia, dėl kurios reiktų šokinėti lyg akis išdegus ar demonstruoti savo tvirtus raumenis. Mačiulis pataikė pergalingą metimą, tačiau nesitikėjo už tai sulaukti aplodismentų.

„Nėra ko džiaugtis pergale prieš estus. Tikrai nėra kuo džiaugtis. Čia juokas pro ašaras“, – nukirto solidžiausiai abejose aikštės pusėse šiame čempionate žaidžiantis lietuvis.

Mačiulis pelnė 15 taškų ir atkovojo 10 kamuolių, taip antrą kartą šiame čempionate surinkdamas dvigubą dublį, bet tuo taip pat negali džiaugtis. Bėda ta, kad jis vienas pelnė bene ketvirtadalį komandos taškų, nors tikrai nėra pavojingiausias lietuvių ginklas puolime.

Ir bėda ta, kad žaidžiant su estais tikrai neturėtų kilti tokios bėdos.

Nė vienų Lietuvos rinktinės rungtynių Europos čempionate nematęs žmogus lengvai įvardintų pagrindinę komandos problemą. Tai – užstrigęs puolimas. Jis toks užstrigęs, kad nepramuša net žaidimas silpniausioje visų laikų Europos čempionato grupėje.

Lietuviai po keturių mačų vidutiniškai pelno po 68,8 taško (19-oji vieta čempionate), pataiko vos 42,1 proc. dvitaškių (23-oji vieta) ir iš viso įmetė vos 12 tritaškių (24-oji vieta). Jie yra ir antri nuo pabaigos pagal mestus tritaškius (vid. 13).

Visa tai – žaidžiant su ukrainiečiais (40-asis FIBA reitingas), latviais (38), belgais (51) ir estais (nereitinguoti). Kitose grupėse varžovai – kur kas pajėgesni.

Galima kalbėti, kad šiais laikais visi moka žaisti krepšinį, bet tada galime priminti, kad belgai estams įmetė 84 taškus, o čekai – 80. Bendrai šios komandos estus nušlavė 52 taškų persvara.

Tuo metu Lietuvos rinktinė dvikovoje su Estija po trijų kėlinių atsiliko 49:51.

Jeigu neatkreipėte dėmesio, tai pakartosiu, kad per dvikovą su Estija nesugebėta įmesti 50 taškų per tris kėlinius.

„Estai mus išbalansavo: keitėsi gynyboje, smogė per visas mūsų užtvaras ir derinius. Tokiu atveju reikėjo individualių prasiveržimų, o to nebuvo. Mes dvejojome, kaip čia geriau pasielgti“, – po dvikovos analizavo Kazlauskas.

Estai, kurie neturi jokio pajėgaus aukštaūgio, laužo lietuvių puolimo schemas. Ko tada vertas tas puolimas?

Lietuvių žaidimas paremtas tais pačiais, trečius metus naudojamais deriniais. Kai jie veikia, viskas būna gerai. Bet kai neveikia, kaip šiemet, vaizdas tampa liūdnas.

Treneris Jonas Kazlauskas teisinasi, kad komandoje yra daug naujokų, tačiau problema – ne vien tokia.

Rinktinėje yra 9 žaidėjai, žaidę Kazlausko treniruotoje komandoje pernai arba užpernai (įskaitant draugiškas rungtynes), ir tik 3 naujokai. Deriniai neturėtų būti problema žaidėjams, tačiau yra.

Viena didesnių šios rinktinės problemų – tritaškių nebuvimas. Kol visas pasaulis, pradedant NBA, pereina link tolimų metimų, mūsiškiai šiemet šiuo ginklu negali arba nenori naudotis.

Negali, nes tarp aukštaūgių nebeliko brolių Lavrinovičių. Bet kada iš toli iššauti pasiruošę broliai buvo itin naudingi, nes išviliodavo varžovus iš baudos aikštelės.

Dabar matydami šią mūsiškių problemą, Lietuvos rinktinės varžovai – pradedant turkais „Akropolio“ taurės turnyre, baigiant estais Rygoje – uždaro baudos aikštelę.

Paulius Jankūnas pirmosiose čempionato rungtynėse pataikė 3 tritaškius iš 4, tačiau per kitas trejas iš viso išmetė vos 3 tolimus metimus.

Domantas Sabonis iš toli metė vos kartą, o dažniau nei jis sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje žaidžiantis Mindaugas Kuzminskas metė 7 kartus ir pataikė vos sykį.

Mačiulis kol kas yra vienintelė grėsmė, atakuojant iš toliau (6/10 tritaškių), nes vienintelis tikras rinktinės snaiperis Artūras Milaknis yra pamirštas ant suolo. Jis aikštėje pasirodė vos dvejose rungtynėse, prametė visus 3 tritaškius ir nebegavo galimybės mače su estais.

Balanso tarp žaidimo ties perimetru ir žaidimo baudos aikštelėje nebuvimas bei klaidos gynyboje kelia erzelį tarp žaidėjų. Mače su Estija krepšininkai kelis kartus akivaizdžiai apsižodžiavo – neišlaikė net Renaldas Seibutis, viešai aprėkęs Kuzminską.

Tačiau į šį ir kitus panašius incidentus nereiktų kreipti didelio dėmesio – atmosfera už aikštės ribų komandoje yra gera ir konfliktai dėl žaidimo nėra asmeniški.

Bet niekas nepaneigs, kad aikštėje bėdų yra per daug. Po dvikovos su estais, Lietuvos rinktinė maždaug 20 minučių užsidarė rūbinėje, kur aiškinosi nesėkmingo žaidimo priežastis.

Po to krepšininkai optimizmu nespindėjo – Mantas Kalnietis negalėjo pažadėti, kad žaidimas pasitaisys, o Mačiulis dabartinę situaciją palygino su žaidimu Lenkijoje 2009 metais.

Panašu, kad problemos tokios, jog viena naktis ar vienos rungtynės jas nelabai gali pataisyti.

„Bet ar turime kur trauktis? – klausimu į klausimą atsakė Mačiulis. – Pralaimėjus čekams, varžovai kitame etape nebūtų tokie geri.“

Varžovai nebuvo geri ir iki šiol, bet Lietuvos rinktinei tai buvo menka paguoda.

Lili, mes atvykstame. Tik prieš tai pavargsime su čekais. Ir nepažadame, kad bus geriau atkrintamosiose.

Kalniečio komentaras:

https://www.youtube.com/watch?v=iuQ3Z8Lp85A

Mačiulio komentaras:

https://www.youtube.com/watch?v=roybjZACbIA

Kazlausko komentaras:

https://www.youtube.com/watch?v=03QKQlMWdAE



Komentarai:

muse
Treneris sake: derinius, judejimo schemas daro pagal esamus zaidejus ir, kad per rungtynes naudoja kelis derinius. Zaidejai sake: visi deriniai, judejimai yra labai paprasti. Ir ka tai sako??? zaideju igudziai ir krepsinio suvokimas tiesiog nera to lygio.. Zaidimas ant tiek bukas ir nuskaitomas, kad estams nera sunkumu suvokti ka jie daro. O kazko ivairesnio net negali buti, nes zaidejai to nesupras. Lietuvos krepsinis verda savo sultyse, kai net ne krepsinio salys seka geresnius pavyzdzius ir rodo geresnius rezultatus. Butini treneriai is uzsienio, kad inestu siu laiku suvokimo, turbut butinas ir naturalizuotas izaidejas, kad isvarytu vietinius i sales DIRBTI.

Tose snekose yra tiek melo, tiek atmazgiu, kurios atskleidzia absurdiskus dalykus, toks vaizdas, kad ne vyru komanda, o bobuciu choras nuveztas. O konkreciu sneku net nera. Ar kas nors is lietuviu funkcionieriu pasake, kad jei jie moketu kamuoli varytis, tai puse klaidu nubrauktume ir iskart puolimas butu ivairesnis, gyvesnis?? Kaip vakar Gailius bega i greita ataka, sustoja, kad nepamesti kamuolio, o Kunigelis saukia, kad koks protingas Gailius, stabdo puolima, kad visi griztu ir vel be proto suktu ta kamuoli. Amerikonu komentatorius butu isjuokes toki kamuolio dribleri ir pavadiens judancia plyta, nes ten jau moksleiviai ismoke valdyti kamuoli ir turi aukstesni suvokima, kaip elgtis greitam zaidime.

Nebent esu Plaza girdejes sakant ,kad jis pakraupo pamates, kaip kamuoli pasuoja lietuviai. O kada tas Plaza buvo? kasnors per ta laika skyre kamuolio valdymo pratimams??? neskyre, bet kam skyre laiko, tai tik nauju pasaku galvojimui..
2015-09-10
+1
Atsakyti
LT
Uzveikia tie idiotai, kurie ant trenerio stumia, jus paziurek i kitu grupes rinktiniu sudetis, ant popieriaus mes stipriausi, bet kitos komandos vien del zaideju profilio gali ivairiau zaisti, pvz. Latviai kur visi 5 zaidejai gali is 3pt mesti, panasiai yra ir su kitomis grupes komandomis, treneriui net nlb reikia ka galvoji, daro pick and roll'a arba pick and pop'a visas rungtynes ir puolimas nesustoja, retkarciais pakeicia gynybos sistema ir toks visas ju darbas. Musu rinktine gali tik ilgas istemptas atakas kurti su daug uztvaru, tokia ir yra Kazlausko filosofija, bet zaidejai ant tiek "mental" nuovargio fazeja, kad sugeba ismesti kamuoli 6 atakos sekunde per rankas, mesti i krepsi likus 6 sekundem iki rungtyniu pabaigos, vos nusiemus kamuoli kisti rizikinga pasa per visa aikste, listi po krepsiu pries du dvimetrinius zaidejus kaip pats esi vos 1,80m, ar JV eina kamuolio is out'o ismetineti.
2015-09-10
+6
Atsakyti
Ooguy
Kazlauskas visais laikais buvo kaip senas arklys įsikibęs savo vagos visada ieško kaltu nors pats kiek pripjoves (el finalai) prie kemzuros ar kitų treneriu gražiai žaisdavo prie šito senio vapse tragedija visus metus iš eilės

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-09-10
+2
Atsakyti
CW
Kol kas Kazlauskas yra rinktinės didžiausias stabdis, pastebimai nusileido visiems grupės treneriams, net Bagatskis geriau vadovauja. Nesitiki, kad jau taip nuseno, reikia tikėtis daro išvadas ir atsisakys savo blogų veiksmų.
2015-09-10
-12
Atsakyti
Anonimas
Kiek galima taukšti tą patį per tą patį. Blogai žaidė, neįmetė, neprasiveržė.Gali žaisti bet kaip, svarbu laimėti bent vienu tašku.
2015-09-10
+8
Atsakyti
Aha
Nu jeigu trečius metus žaidi su tais pačiais deriniais, tai ir arkliui aišku, kad būsi skersai išilgai išskautintas visų varžovų... O kai dar beveik visų žaidėjų, išskyrus tik Mačiulį ir Jankūną, sportinė forma yra baisi, tai ir matom tai, ką matom.
2015-09-10
-9
Atsakyti
KamatoMatyt Basketnews nori kuo daugiau paspaudimų, todėl ir leidžia komentaruose reikštis visokiem... net nežinau kaip pavadint... Bet tai solidumo portalui tikrai neprideda. Tikrai būtų smagiau paskaityt, pakomentuot, padiskutuot, jeigu čia nebūtų tų "fanų", kurie labiau nekenčia priešininkų komandos, nei myli savo.


teisingas pastebėjimas.
2015-09-10
-1
Atsakyti
Manau geriau Kazlas būtu paėmes į LT rinktine du jaunus talentus - Gudaiti (vietoj Javtoko) ir R.Giedraiti (vietoj Gailio) kaip 11 ir 12 žaidėjus, o vietoj Milaknio (A.Juškevičiu),bent jau įdomu būtu stebėti kaip nauji talentai progresuoja ir žaidžia o ne į vos pabėgančius lavonus - Javtoka ar neaišku už kokius nuopelnus įtrauktas nesusipratimas Milaknis- kuris Žalgiri būvo atsarginis žaidėjas 10 metų,tik praeita sezona truputi geriau sužaidė,o iki tol patys žaliafaniai nenorėjo jo matyti komandoje.
2015-09-10
+23
Atsakyti
ZaliaBaltaZaliaBaltaNa, kitais metais tikiuos turesim D-MO, Kleiza, Lavrika, Pociu.Bus atsisakyta Kavaliausko, Gailiaus, Javtoko(manau jis jau ir pats baigs karjera rinktinej), Sabonio, Milaknio.


kitais metais siti zaidejai ant peciaus gules, nes i oliampiada per situs medininkus tikrai nepateksim
2015-09-10
+10
Atsakyti
Matyt Basketnews nori kuo daugiau paspaudimų, todėl ir leidžia komentaruose reikštis visokiem... net nežinau kaip pavadint... Bet tai solidumo portalui tikrai neprideda. Tikrai būtų smagiau paskaityt, pakomentuot, padiskutuot, jeigu čia nebūtų tų "fanų", kurie labiau nekenčia priešininkų komandos, nei myli savo.
2015-09-10
-9
Atsakyti
As Jumis tikiu, neplakit saves botagais, ziurime i prieki!
2015-09-10
-4
Atsakyti
jyf
kokio laisvumo? kokios energijos? visi zino kad tiek gailiui tiek lukui reik laisvesnio zaidimo,o ne tokio zaidimo,istatyto I remus.. jei tokie zaidejai kaip seibutis,kuzmiskas ar kalnietis meta taip neuztikrintai tai ko noret kad lukas geriau mestu. gailius kai turejo laisve neptune irgi kitaip lose turejo pasitikejimo savim o db kad ir vakar matesi is akiu kad kazkoks neuztikrintas,pasimetes.. isvada aiski,komanda kankinasi,visi kazlauskui po padu ir bijo improvizuot,nes tada kazlas prades rekt ir pasodins ant suolo. gal tik maciulis nebijo to kazlo. beje lb abejoju ar kazka treneris keis zaidime,nesvarbu los valanciunas ar ne. vel vyks tasku gimdymas,pasai I baudos aikstele,nepaaiskinamos klaidos,mazai tritaskiu,milaknis geriausiu atveju ieis pora min,negaus net progos ismest tritaski ir ses ant suolo,o durniai komentatoriai varys kad milaknis lavonas nors jam net deriniu nera sukurta. zodziu snd sieciasi pralaimejimas nes cekai tikrai geresni uz estus,tad geriausiu atveju imam 2v ir astuntfinalyje laukia tikrai geriau losiantys slovenai..
2015-09-10
-3
Atsakyti
ZaliaBaltaZaliaBaltaNa, kitais metais tikiuos turesim D-MO, Kleiza, Lavrika, Pociu.Bus atsisakyta Kavaliausko, Gailiaus, Javtoko(manau jis jau ir pats baigs karjera rinktinej), Sabonio, Milaknio.


dar vienam asilui Kavaliauskas uzkliuvo. Ka vakar butu veikia didieji lyderiai jei ne Kavaliauskas? estai butu atseikeje 20 tsk
2015-09-10
+9
Atsakyti
LietuviaiNiekada nekomentuoju po straipsniais, bet visada pasiskaitaineju komentarus. Ir atvirai pasakysiu jog rasti normalu, protinga ir issamu komentara yra nebeimanoma. Kas jums zmones darosi??? Nuo apt pasirengimo laikotarpio kisat cia zalgiri ir ryta. Nera cia nei zalgirio nei ryto atsipeikekit jus. Yra Lietuvos rinktine, kurioje zaidzia zaidejai kurie yra verti ten zaisti. Pire ko cia vienos ar kitos komandos zaideju kelimas o kitu smukdymas?? Tiek Janavicius, tiek Juskevicius jau yra tureja savo galimybes isitvirtinti rinktineja. Bet jie to nesugebejo padaryti. Nustokit jus stumti ant to Kazlausko. Ar jis kaltas kad Kalnietis, Kuzminskas ir Seibutis nesugeba pataikyti??? As matau tik didele zaideju arogancija aiksteleje ir tikiuosi jog vakar estai jiems parode jog nera siam cempe komandos kuria uzmetytume kepuremis vos prasidejus rungtynems. Taip kad nustokit fantazuoti ir palaikykit savus. Patys puikiai zinot kad kai laimi, tai laimim mes. Tai mokekim pasakyti kad ir pralaimim mes o ne jie.


matai pilna kausu , kuriems zaideju zaidimo lygis priklauso nuo to kuriame klube losia. Geriausias pavyzdys nuolatinis vaziavimas ant Valanciuno. Nors tiesiog neisivaizduoju kuri galima zaideja isskirti butu isskyrus ji. Zmogus nuo 22 metu rinktines lyderis ir vienintelis extra klases zaidejas. Deja daugumai jis istisai kliuna. Priezasciu manau aiskinti nereikia
2015-09-10
+3
Atsakyti
ZaliaBaltaZaliaBaltaNa, kitais metais tikiuos turesim D-MO, Kleiza, Lavrika, Pociu.Bus atsisakyta Kavaliausko, Gailiaus, Javtoko(manau jis jau ir pats baigs karjera rinktinej), Sabonio, Milaknio.


Kitais metais jei šiandien gauna visi namie sėdės nes kokie Kroatai sudaužys jei papuls
2015-09-10
+7
Atsakyti
Lietuviai
Niekada nekomentuoju po straipsniais, bet visada pasiskaitaineju komentarus. Ir atvirai pasakysiu jog rasti normalu, protinga ir issamu komentara yra nebeimanoma. Kas jums zmones darosi??? Nuo apt pasirengimo laikotarpio kisat cia zalgiri ir ryta. Nera cia nei zalgirio nei ryto atsipeikekit jus. Yra Lietuvos rinktine, kurioje zaidzia zaidejai kurie yra verti ten zaisti. Pire ko cia vienos ar kitos komandos zaideju kelimas o kitu smukdymas?? Tiek Janavicius, tiek Juskevicius jau yra tureja savo galimybes isitvirtinti rinktineja. Bet jie to nesugebejo padaryti. Nustokit jus stumti ant to Kazlausko. Ar jis kaltas kad Kalnietis, Kuzminskas ir Seibutis nesugeba pataikyti??? As matau tik didele zaideju arogancija aiksteleje ir tikiuosi jog vakar estai jiems parode jog nera siam cempe komandos kuria uzmetytume kepuremis vos prasidejus rungtynems. Taip kad nustokit fantazuoti ir palaikykit savus. Patys puikiai zinot kad kai laimi, tai laimim mes. Tai mokekim pasakyti kad ir pralaimim mes o ne jie.
2015-09-10
+2
Atsakyti
AnonimasGaidzio asara, ka neiskentei neparases? Visi tavo isvardinti zaidejai per pasiruosimo etapa gerai atrode, o kada gerai atrode tavo lavonas Gailius? Viena syki pelne 7 tskus. Ir cia buvo VISKAS. Gyvumo puolime? Gailius? Paastrina zaidima? Inesa gyvumo? Kada tai buvo? Gal vakar? Inkara totalu i rinktine paima, kuris viska susika ir nieko neparodo ir dar aiskina kaip jis gyvumo inesa:DDDDDD


esu simtu procentu isitikeine kad tu i s tu kausu kur reke kad Valanciunas tik tempia zaidima zemyn. Be jo bus zymiai geresnis losimas. Vakar puikiai pamatem kad be Jono sita rinktine yra tik Islandijos ir Estijos lygio
2015-09-10
-2
Atsakyti
AnonimasGaidzio asara, ka neiskentei neparases? Visi tavo isvardinti zaidejai per pasiruosimo etapa gerai atrode, o kada gerai atrode tavo lavonas Gailius? Viena syki pelne 7 tskus. Ir cia buvo VISKAS. Gyvumo puolime? Gailius? Paastrina zaidima? Inesa gyvumo? Kada tai buvo? Gal vakar? Inkara totalu i rinktine paima, kuris viska susika ir nieko neparodo ir dar aiskina kaip jis gyvumo inesa:DDDDDD


kai tik zalbybio gerbejas taip ir idiotas. kurnikova gerai atarode per pasiruosima? jis jau metus atrodo lavonas. lekevicius gerai atrode? isskyrus pora epizodu visas pasiruosimas sudinas. tai kad valdyk ka sneki neiziedinejes zmoniu
2015-09-10
-2
Atsakyti
Anonimas
miunxasile klausk ka rinktineje veikai kurnikova, zydanosis , lekevicius is dalies sabas. absoliutus lavonai , turistai . Gailius jei ji ileidzia bent jau paastrina zaidima. Vienas is nedaugelio rinktineje kas sugeba inesti gyvumo puolime


Gaidzio asara, ka neiskentei neparases? Visi tavo isvardinti zaidejai per pasiruosimo etapa gerai atrode, o kada gerai atrode tavo lavonas Gailius? Viena syki pelne 7 tskus. Ir cia buvo VISKAS. Gyvumo puolime? Gailius? Paastrina zaidima? Inesa gyvumo? Kada tai buvo? Gal vakar? Inkara totalu i rinktine paima, kuris viska susika ir nieko neparodo ir dar aiskina kaip jis gyvumo inesa:DDDDDD
2015-09-10
+3
Atsakyti
Anonimas
nei jus tikri sirgaliai nei ka...

jusu cia rasynejama kritika Kazlui tikrai nepades

Sabas turi rysiu, jei reikes konsultaciju is salies, beto manau musu treneriai kompetetingi

iki siol medaliai buvo, db kazka bandys keisti

jus tik galite tiketis ir palaikyti

kam kritikuoti, kam sleisti bloga energetika, aura

palinkekite sekmes

klaidu gal ir buvo pasiruosime, bet dabar reikai kovoti, o ne verkti ir vaidinti ekspertus
2015-09-10
-8
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 92

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.