„Lietuvos ryto“ žingsnis įsigyti Jomantą – gudrus atsarginis planas? 

2016-02-26 20:00
Simas Baranauskas, krepšinio apžvalgininkas
Nuotr.: Fotodiena.lt/P.Peleckis
Nuotr. Fotodiena.lt/P.Peleckis

Vilniaus „Lietuvos ryto“ vadovai per pastarąsias dvi dienas atliko permainas savo sudėtyje – „Šiauliams“ paskolino Roką Giedraitį, o patys pasikvietė Artūrą Jomantą. Savo nuomonę, kaip gali pasikeisti vilniečių žaidimas įsigijus Jomantą, pateikia krepšinio apžvalgininkas Simas Baranauskas.


Nereikėtų vertinti savotiškų mainų tarp „Lietuvos ryto“ ir „Šiaulių per tiesmukišką Roko Giedraičio ir Artūro Jomanto įgūdžių palyginimo prizmę. Požiūris, kad tai eilinis atvejis, kai aukojamas puolimas, jog būtų sustiprinta gynyba, mano manymu, yra šiek tiek per siauras.

Čia, žinoma, galiu potencialiai kluptelėti, bet, kaip sakoma, I‘ll go out on a limb – labai tikėtina, kad Artūras Jomantas vilniečių buvo pagriebtas su mintimi, kad su juo bus galima žaisti kiek labiau Pačėsui priimtiną small-ball variantą.

Bent pagal mano krepšinio supratimą, krepšininkas kaip Jomantas mažiausiai 75% laiko turėtų žaisti būtent sunkiojo krašto pozicijoje. Ypač tokioje lygoje, kaip LKL, kurioje, be Pauliaus Jankūno, dominuojančių šios pozicijos žaidėjų nėra.

Naujieną apie Jomanto grįžimą buvo pavadinta labai skambiai – neva jis turėtų būti priešnuodis Edgarui Ulanovui. Kad ir kaip simpatizuočiau Ulanovui, nemanau, kad jo grėsmė puolime priverstų Pačėsą dar labiau varžyti ir taip arti nulio balansuojantį komandos puolimo potencialą, statant Jomantą trečiu numeriu.

Tuo tarpu small-ball su ketvirtoje pozicijoje žaidžiančiu Jomantu — o ne Gediminu Oreliku, kai visiškai aukojama gynyba — racijos, mano nuomone, turi ne tik prieš eilinius LKL priešininkus, bet ir prieš „Žalgirį“.

Kol kas super aukštos sunkiojo krašto-centro kombinacijos „Lietuvos rytui“ atnešė vaisių, bet į lemiamas sezono kovas žengti be atsarginio plano irgi nebūtų gudru.

Ir per pastarąsias rungtynes su „Žalgiriu“, vilniečių žaidime būdavo nemažai situacijų, kai tiesiog nebuvo sugebama įmesti paprasto high-low perdavimo į baudos aikštelę. Kartais tokiose situacijose antras aukštaūgis net nesusivokdavo, kada iš priešingos pusės pakilti ant baudos, kad būtų galima per jį kamuolį perduoti centruoti bandančiam, bet dėl aktyvios gynybos kamuolio priimti negalinčiam, žaidėjui.

Gudaičio, Lapetos ir to paties Kavaliausko universalumo trūkumas ryškiai įspaudžia „Lietuvos ryta“ į siaurus žaidimo rėmus puolime. Nors esu gana skeptiškos nuomonės apie išankstines liaupses Šarūnui Jasikevičiui, tikėtis, kad „Žalgirio“ trenerių štabas anksčiau ar vėliau neras būdų, kaip efektyviau tą išnaudoti ateinančiuose susitikimuose, būtų mažų mažiausiai naivu.

Jei — o greičiausiai kai — žalgiriečiams pavyktų išspręsti pirmą mįslę, Pačėsas šiuo atveju kišenėje turės ir antrą kortą. O tai niekada nėra blogai. Problemų gynyboje su Brocku Motumu ar Siimu-Sanderiu Vene į Vilnių sugrįžusiam Jomantui nekils, o puolime, kad ir kaip komiškai tai skambėtų, sunkiojo krašto pozicijoje šalia kito aukštaūgio žaidžiantis Jomantas galimai būtų net teigiamas veiksnys, jei lygintume, tarkime, Kavaliausko ir Gudaičio kombinaciją.

Taip, Jomanto grįžimo į Vilnių idėja yra keistoka. Galbūt kiek netradicinė, bet, žiūrint į buvusius Pačėso ėjimus, logiška, nuosekli ir atitinkanti trenerio filosofiją – ne veltui tiek Jomantas, tiek Adamas Lapeta yra žaidę „Dzūkijoje“.

Žinoma, egzistuoja tikimybė, kad mano prielaidos neturi nieko bendro su tikrove, o netrukus išvysime visišką antikrepšinį su Jomantu lengvojo krašto pozicijoje. Arba, jei vidutiniškai žais po penkias minutes per rungtynes, galėsime ir toliau sėkmingai ignoruoti jo egzistavimą.



Komentarai:

w
jus nusišnekat koks jomantas 4 tas pats kas orelikas, iš viso nesuprantu šio žingsnio metimo neturi ginyboj letas prieš ulanovą , žemas ir silpnas prieš jankuną. vietoj to, ,kad iš Giedraičio padarytų superinį puolėją pasirinko pijokėlį, "gal nebeliavos, o gal baliavos". jei baliavos ką Giedraiti susigražins? koks jam motyvas toliau žaist už rytą?

tikrai nesuprantu , jei ir yra matoma trumpalaikė perpektyva, tai ilgalaikėje manau prarastas geras žaidėjas.
2016-03-02
-3
Atsakyti
Andre
Paspeliojome viesai ir kas dabar?
2016-02-29
+2
Atsakyti
to Anonimas
Gandai netikri. Zalgiris neturi tokio supervadybininko, i ju siulomus mainus komandos nepasiraso. Cia tik rytas privercia ismainyti, ka reikia :)
2016-02-27
+14
Atsakyti
Zavatckas > Svarinskas
Tu mešlo kruva Svarinskai.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-27
+1
Atsakyti
Dar reiktu Babrovski su ryzuku Zavacku susigrazinti ir butu beveik elitas surinktas pas laikrasti
2016-02-27
-3
Atsakyti
Energyserr
Sutikime ryto sudetis daug stylresme uz zalgirio it LKL ziedai as jau matau ryto puseje..zaliems nera sansu ju laimet! Pacesas gudrus treneris puikiai ismano ka daro,o del saro hmm tai tik jo pavarde,jokios taktikos,sprendimu,keitimu,mainu,nieko..Siemet zaliems bus fiasko,kol xali varsto kaip pataikyti i krepsi,tai rytas styprinasi sudeti..lenkiu galva pries pacesa nors esu zalgirio numyletinis,gaila bet siemet lkl ziedu zalgiris negaus..atminsite mano zodzius.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-27
-4
Atsakyti
to blynai
Is kur taip gerai zinai apie skausma siknaskyleje? Kai Zalgiris penkerius metus zagino tavo raudona komanda tai netverei is skausmo kaip skaudejo tau draskoma isange?
2016-02-27
+5
Atsakyti
Greit fuksai baigsis.Vainauskine komuniagu kurwa visiskoje desperacijoje nes supranta kad fuksai nesikartoja, o Zalgiris po eurolygos rimtai uzsiims ir kaip ir kieviena sezona vel zagins per visus galus ne tik raudona komuniagu kurwa, bet ir Patsosa tuo paciu.


Oi kaip tau skauda siknaskyle :(
2016-02-27
+3
Atsakyti
Geras ejimas

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-26
-2
Atsakyti
Atom
Dar priminkit man as jau pamirsau kas si sezona kibirinej taurej is grupes neisejo? :DDDDDDD wuuuuuuaaaaaaahhhhhhhaaaaaaa :DDDDDDDD

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-26
-2
Atsakyti
Atom
Pamanykit 2 kartus sezone pralaimejo Zalgiris :D ar ne 2 kart Zalgiris tam sezone pralaimejo kai rytas po to LKL liko su bronziniais apdovanojimais? :DDDD

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-26
-1
Atsakyti
Puiku
Priekis sulipdytas gynybai, o jau toliašaudės arti. Sakyčiau šita komanda galėjo eit tiek pat kaip Neptūnas, gal net toliau. Linkiu ir kitais metais surinkt panašią sudėtį ir eit į priekį.
2016-02-26
-1
Atsakyti
LeBronsss
Straipsnio atorius raso kazka i pievas. Cia akivaizdus Paceso ejimas - t.y. pries Ulanova los Jomantas, tam kad Ulanovas negaletu uzcentruot. Viskas. Visa kita pezaliones.
2016-02-26
+2
Atsakyti
Anonimas
Nenustebsiu jei kibire patranku mesa dar sugalvos Gailiu iskeisti i zavacka. Ko nepadarysi kad tik isvengti eilines gedos kai jau sesi sezona is eiles Zalgiris valosi kojas i raudona vainausku koju skudura.
2016-02-26
-3
Atsakyti
Greit fuksai baigsis.
Vainauskine komuniagu kurwa visiskoje desperacijoje nes supranta kad fuksai nesikartoja, o Zalgiris po eurolygos rimtai uzsiims ir kaip ir kieviena sezona vel zagins per visus galus ne tik raudona komuniagu kurwa, bet ir Patsosa tuo paciu.
2016-02-26
-8
Atsakyti
Anonimas
Man irgi atrodo kad jis labiau orientuotas i ketvirto numerio pozicija.. Sf rytas ir taip turi uztektinai lygiaverciu, o kartu ir pajegiu zaideju, ketvirtas zaidejas cia buvo nereikalingas..o ir buvo kalbeta, kad LR paims dar viena Pf.. Nors Jomantas ir ne Pf, bet turbut paskutinis pirkinys si sezona.. Kita vertus penketukas kai sg/sf pozicijas uzimtu Jomantas, Orelikas ir Gailius taip pat atrodytu labai idomiai, judriai, mobiliai, aukstai ir pajegiai..

Betkokiu atveju as Janaviciaus neatsisakyciau.. Ta padarius ir pvz Brownui gavus trauma LR liktu su vienu pg, kas nebutu gerai..
2016-02-26
-2
Atsakyti
Anonimas
sklinda gandai, kad i Siaulius ateis ir Janavicius ir Vecvagaras ir Sajus, bet uztai Zalgiriui atiduos Marei
2016-02-26
-5
Atsakyti
ruosk subine, zalia kurwa
jo jo, juokinga jums bus per finalus, kai sausai gausit. Stojo, pagaliau protingas zmogus prie LR vairo ir su gan ribotomis pajegomis tuoj sunesios jusu lavonu banda, ruoskites)
2016-02-26
+4
Atsakyti
Tud
Straipsnis toks sudetingas kad jo nebeskaiciau po 2 sakiniu...

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-26
Atsakyti
zalia krw
Ta sostines komanda kuriaa vadini juokinga su pacesu jau dubkartus padare tavobzalia kurva kuokingiau negali buti :D

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-26
+4
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 24

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.