Arnui Veličkai – išskirtinės JAV jaunių rinktinės liaupsės

Martynas Bendikas
„BasketNews.lt“ korespondentas Saragosoje
2016-07-05 10:17
Nuotr.: FIBA.com
Nuotr. FIBA.com

Pasaulio jaunių (iki 17 metų) čempionate sužibėjęs bei pagrindiniu Lietuvos rinktinės bronzos medalių kalviu tapęs Arnas Velička ne tik pateko į simbolinį geriausių žaidėjų penketuką, bet ir sulaukė išskirtinio dėmesio tiek iš užsienio žiniasklaidos, tiek iš skautų, tiek ir iš varžovų.

Savo karjerą Katalonijoje pratęsiantis įžaidėjas įstrigo net ir visas komandas šiame čempionate triuškinusiems amerikiečiams, kurių vyriausiasis treneris Donaldas Showalteris atskleidė, jog gynybai prieš Veličką jo auklėtiniai skyrė gerokai daugiau dėmesio nei prieš bet kurį kitą varžovą.  

„Negaliu ištarti to vyruko pavardės, tačiau lietuvių aštuntasis numeris yra nuostabus žaidėjas, prieš kurį turėjome sutelkti išskirtinį dėmesį. Pusfinalyje mums pavyko kuriam laikui išjungti jį iš žaidimo, o būtent tai ir suteikė šansą nuo Lietuvos rinktinės negrįžtamai pabėgti bei iškovoti pergalę“, – sakė Showalteris.

Velička pusfinalio rungtynėse į JAV krepšį įmetė tik 9 taškus, o Lietuvos rinktinė buvo sutriuškinta 70:98, tačiau nusileista buvo komandai, kurią patyręs specialistas Showalteris vadino pačia stipriausia pastarųjų metų JAV jaunių rinktine.

„Tai yra ketvirtoji JAV septyniolikmečių rinktinė, su kuria man tenka dirbti. Manau, jog ši yra pati geriausia. Čempionate žaidėme puikiai, o ypač solidžiai visuomet dirbome gynyboje. Mūsų varžovai stengėsi – Lietuvos ir Turkijos rinktinės atliko pagirtiną darbą, tačiau Fortūna yra mūsų pusėje, nes turime labai gerus žaidėjus.

Mūsų rinktinės vaikinai yra neįtikėtini. Kiekvienose rungtynėse jie norėjo žaisti vis geriau ir jie tai padarė. Toks jų žaidimas leido mėgautis reginiu ir žiūrovams. Ypač didelė paspirtis komandai buvo tik šiemet prie jos prisijungęs Collinas Sextonas, esame labai laimingi turėdami jį savo gretose“, – kalbėjo Showalteris.

Į čempionato viršūnę amerikiečius vedęs bei MVP apdovanojimą atsiėmęs Sextonas taip pat įsiminė aštuntu numeriu pažymėtus Lietuvos rinktinės marškinėlius vilkėjusį Veličką, tačiau pridūrė, jog raktas į sėkmę buvo nusiteikimas gintis prieš kiekvieną varžovą.

„Dėmesys aštuntajam Lietuvos rinktinės numeriui buvo išskirtinis, tačiau gintis susikaupę turėjome ne tik prieš geriausius žaidėjus. Būtent mūsų atsidavimas gynyboje ir lėmė pergalę prieš Lietuvą, o taip pat ir prieš Turkiją“, – sakė gynėjas, dėl kurio jau kovoja apie 20 prestižinių NCAA komandų.

Sextono talentas jo šalies krepšinio skautams abejonių jau nebekelia. Manoma, jog šiame čempionate per rungtynes vidutiniškai po 17 taškų, 4,2 rezultatyvaus perdavimo bei po 4 atkovotus kamuolius rinkęs atletas po kelerių metų NBA naujokų biržoje bus pašauktas vienu aukščiausių šaukimų.

Vis tik džiaugtis vėl gali ir Lietuva, toliau stebinanti pasaulį savo sugebėjimu išugdyti krepšinio talentus. Tie patys amerikiečių skautai įžvelgia milžinišką Veličkos potencialą bei pabrėžia, jog Lietuvai ko gero pagaliau pavyks išspręsti ir pastaraisiais metais ją kamavusią atakų organizatorių krizę.

Negana to, panašu, jog šešiolikmečio likimas atsidūrė patikimose rankose. Atsakomybę už tolimesnį jo progresą dabar prisiima vienas didžiausių Europos klubų – „Barcelona“.



Komentarai:

klausimai
Jis nei geras, nei blogas - jis NBA paprasciausiai netinkamas. Per letas, per storas, per prastas. Ir tiek. Nes tu Jasikeviciu jau buvo milijonas - kazkada apie Janaviciu rase kaip apie super duper zaideja, lose uz vyresnius, turejo gera statistika, o uzaugo - ir per letas, ir per prastas. Ten iki lkl - net neabejoju kad visi sansai eiti, bet ar LKL tas ko laukiame?
2016-07-08
-3
Atsakyti
klausimaiVa, suradau Sexton: https://www.youtube.com/watch?v=DUCxYb3C...Uztenka paziureti varinejimosi metu kokiam aukstyje pas Velicka kamuolys, ir koks pas Sexton. Metimas atliekamas taip pat is gerokai auksciau, staigumas ir jega visai kita.Tai del Velickos kaip busimo ypac galinga izaideja - nu nera tam pagrindo, stipriai truksta fiziniu duomenu. Europoje - gal, bet apie nba nesvaigstam.


Jau visi ir taip supranta, kad į NBA jam prasimušt bus žiauriai sunku. Nedėlto kad jis kažkuom blogas, o dėl to, kad amerikonai savų gynėjų turi iki kaklo. O Europoje tai manau jo laukia labai šviesi ateitis, jei tik aišku nepadarys kvailystės ir neišvyks šildyt suoliuko į NBA..
2016-07-07
+1
Atsakyti
to klausimai
Pirmiausia Sexton vertinamas kaip top5 draft pickas.

Toliau apie Velicka:

Metimas: nezinau del ko prisikabinai del jo metimo, Jo metimas vieno judesio, tai yra ypac staigus ir greitas metimas, apie toki kaip Velickos metima ekspertai kalba kaip apie ateiti krepsinije.

Pvz. Curry metimas toks pat vieno judesio metimas, kas geriausias sniperis NBA istorijoje..?

Velickos driblingas: nezinau kodel lygini Velicka su Sextonu vel, Velicka zymiai aukstesnis ir tvirciau sudetas. Jeigu nematei jo driblingas gana uztikrintas, visi jo perdavimai atliekami po to kai prasiverzia po kasiu ir prie saves pritraukia du zmones. Velicka del savo sudejimo kaip ir kalnietis, naudoja savo kuna uzdengti kamuoli ji persivarydamas per aukste. Del pacio driblingo tai sakyciau jau dabar jis juo lenkia ta pati kalnieti.

Del pacio Velickos atletiskumo;

Tai jis cempionate padare pora graziu bloku, pagal mane jis turi biski ansvorio ir jam reikia delyvaut butent sprinto treniruotese ar kazkame panasaus. Bet del jo pacio staigumo reakcijos ir lygiagretaus judejimo tai nera klausimu situose visuose jo balai A++.
2016-07-05
+9
Atsakyti
pasakysiu tik tiek, kad paprastai nieko gero nebūna iš tokio ankstyvo brendimo jaunuolių. Taip dabar jie žvaigždės , bet viščukus rudenį suskaičiuosim :) sėkmės jam
2016-07-05
+5
Atsakyti
klausimai
Va, suradau Sexton: https://www.youtube.com/watch?v=DUCxYb3C...

Uztenka paziureti varinejimosi metu kokiam aukstyje pas Velicka kamuolys, ir koks pas Sexton. Metimas atliekamas taip pat is gerokai auksciau, staigumas ir jega visai kita.

Tai del Velickos kaip busimo ypac galinga izaideja - nu nera tam pagrindo, stipriai truksta fiziniu duomenu. Europoje - gal, bet apie nba nesvaigstam.
2016-07-05
-7
Atsakyti
klausimai
Tokie straipsniai visiska figne. Zymiai svarbiau butu jei butu parase - istiestu ranku ilgis toks ir toks, suolis tiek ir tiek cm, nubega per aikste per tiek ir tiek sekundziu. Ir tada palygintu pvz su Curry, Westobrooku ir panasiais. Paziurejau si linka: https://www.youtube.com/watch?v=5cV8wiEj...

Cia tragedija; metimas labai prastas, ismeta is labai zemai, begioja po aikste labai letai, kamuoli varosi labai labai auksta. Cia tiek broko, kad ojojoi ir net diskutuoti apie nba kvailiau nei kvaila.

O amerikonu interviu: eilinis mandagus paklabis ir tiek.
2016-07-05
+1
Atsakyti
to to anonimas
įžaidėjai priklauso gynėjų grupėj...
2016-07-05
-2
Atsakyti
to anonimas
cia ne gynejas , o izaidejas :)
2016-07-05
-10
Atsakyti
Anonimas
anonimui zemiau

barcelona turbut siulo kontraktus visiems is eiles klisarankiams,jav rinktine padidinta demesi skyre irgi turbut tik todel kad jis niekam tikes.aisku kad dar anksti kalbet apie tai kas bus po 5 metu,bet jei jis sunkiai dirbs,panasu kad pagaliau vel turesime auksciausio lygio gyneja.palinkekim jam sekmes ir isvengti traumu,o visa kita tegu pasiekia kasdieniu darbu
2016-07-05
-6
Atsakyti
Anonimas
nieko gero is jo nera naudojas ankstyvu brendimu ir tiek, o siaip klisas net baudu nepataiko tai reiskia kad dar ir psichologiskai silpnas tik is po kases imeta ir tiek ziniu toliau orai

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-05
-11
Atsakyti
vaska
jei neprades gert ir neusides su bunke, tada turesime gera saideja...
2016-07-05
-3
Atsakyti
To che
Tai siulau atsimerkt. Velicka nei kiek neprimena Cizo, kadangi pastarasis su kamuoliu elgdavosi neuztikrintai, pagal klaidu skaiciu visada budavo vienas pirmuju cempuose, metimo padoraus niekas neturejo, be to, salia turejo Valanciuna, kuris 1000 kartu palengvindavo jo darba. Velicka yra neabejotinas sitos rinktines lyderis, zaidzia ramiai, uztikrintai, kas yra kazkas nerealaus vienam jauniausiu sitos rinktines zaideju.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-05
-2
Atsakyti
che
Čižauskas irgi buvo antras po Valančiūno. Palaukime bent 5 metus ir pažiūrėsim. Kolkas dar nieko aš nemačiau.
2016-07-05
Atsakyti
to fanas
o taip, saugokime vaika, padarykime siltnamio salygas, jog tik isaugtu geras zaidejas.

kokias nesamones cia sneki, kas ka galvoja, tas ta tegul ir sneka. isliks tik geriausi
2016-07-05
+7
Atsakyti
Fanas
Nu hebra, negadinkit vaiko. P tokiu straipsniu, nori nenori, galva atsipalaiduoja. Nedarykit meskos paslaugos, kol vaikis nepasieks bent savo piriminiu tikslu (NBA)
2016-07-05
-7
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 15

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.